Največji logistični prevzemi v letu 2016

Prevzemne tarče so bile predvsem družbe v dejavnosti logističnih storitev 3PL.

Objavljeno
17. februar 2017 15.15
Cveto Pavlin
Cveto Pavlin

Lansko leto je bilo glede prevzemov v logistični panogi dokaj živahno. Najbolj aktivne so bile velike logistične družbe, kot so FedEx, UPS, DSV, GLS in še nekatere. Tarče njihovih prevzemov so bile družbe, ki so se specializirale za opravljanje pogodbenih logističnih storitev, tako imenovanih storitev 3PL.

Lansko leto je najbolj zaznamoval ameriški FedEx, ki je maja za 4,8 milijarde dolarjev dokončno in uradno prevzel 88,4 odstotka vseh delnic nizozemskega logista, specialista za poštne in kurirske storitve ter hitro dostavo pošiljk TNT Express, četrtega največjega svetovnega paketnega operaterja. TNT je po delitvi v dve skupini, skupino za poštne storitve in skupino za ekspresno dostavo in logistiko, iskal kupca za TNT Express.

Evropska komisija odločala o prevzemih

Leta 2012 sta se TNT Express potegovala FedEx in UPS, v kateri je bil zadnji uspešnejši, vendar je Evropska komisija leta 2013 prodajo zavrnila zaradi prevladujoče koncentracije na trgu. Komisija je takrat je menila, da bi združitev UPS in TNT v Evropi okrnila konkurenco na področju hitre dostave paketov. Tokrat takšnih pomislekov ni bilo.

Evropska komisija je ameriško-nizozemsko združitev dovolila januarja lani, ker ni našla dokazov, da bo okrnjena konkurenca ali da bi se povečale cene za potrošnike. Takšna odločitev je omogočila prevzem. Z njim si je FedEx utrdil položaj v Evropi, kjer sta mu največja konkurenta nemški DHL in ameriški UPS. Proces integracije se je začel takoj. Poenotili so tehnologije, infrastrukturo, opremo in operativne zmogljivosti. TNT Express še naprej deluje pod lastno blagovno znamko.

DSV prevzel UTi Worldwide

Danski logist DSV je januarja sklenil dokončni dogovor o 1,35 milijarde dolarjev vrednem prevzemu ameriškega ponudnika 3PL logistike UTi Worldwide, Inc., ki se je začel sredi leta 2014. UTi ponuja različne logistične storitve, kot so kopenska, zračna in pomorska špedicija, pogodbena logistika, carinsko posredovanje, skladiščenje, distribucijo, vhodno logistiko in upravljanje dobavnih verig. Ima 530 pisarn in 230 logističnih centrov v 75 državah.

UTi je v letu 2014 ustvaril 4,4 milijarde dolarjev prihodka. Večino, 60 odstotkov prihodka ustvarja s pomorsko in letalsko špedicijo, ki jo opravlja za pogodbene partnerje na način logistike 3PL. Družba je zdaj vključena v logistične procese DSV in deluje pod njegovo blagovno znamko.

Tarče so družbe za 3PL logistiko

Pri še enem prevzemu je sodeloval FedEx, ki je februarja prevzel ameriško družbo za izvajanje 3PL logističnih storitev GENCO. Ta je specializirana za celovito produktno logistiko in je tudi vodilni ponudnik storitev povratne logistike, s katero zagotavlja 40 odstotkov svojih prihodkov.

GENCO, ki ima več kot 11.000 zaposlenih, ustvari 1,6 milijarde dolarjev letnega prihodka, v Severni Ameriki imaveč kot 130 skladišč, ki obsegajo več kot 38 milijonov kvadratnih metrov. Finančne podrobnosti dogovora o prevzemu niso bile razkrite. GENCO zdaj deluje kot hčerinsko podjetje znotraj FedExa.

Francoska družba Norbert Dentressangle, specializirana za logistične storitve 3PL, je za širitev dejavnosti v ZDA od zasebne družbe Oak Hill Capital Partners za 750 milijonov dolarjev prevzela ameriško družbo Jacobson, specializirano za skladiščne storitve in je ena največjih v severni Ameriki v tej dejavnosti. Družba ima 5500 zaposlenih in več kot tri milijone kvadratnih metrov zakupljenih skladiščnih prostorov.

S prevzemom se je družba Jacobson preimenovala v Norbert Dentressangle, sedež družbe pa je ostal v Iowi. S tem prevzemom je Norbert Dentressangle postal peti največji ponudnik pogodbene logistike v ZDA in eden največjih svetovnih družb za upravljanje dobavnih verig.

UPS prevzel britanski Freightex

Ameriški logistični velikan UPS je prevzel stoodstotni delež v britanski logistični družbi Freightex, ki je specializiranza organizacijo cestnih prevozov in storitev v hladni verigi. Pri UPS so se za ta strateški prevzem, ki so ga končali v januarju letos, odločili, da bi pospešili širitev svoje dejavnosti v Veliki Britaniji in tudi Evropi. Prevzem Frightexa je sledil prevzemu ameriške družbe Coyote Logistics v maju 2015. Pogoje prevzema niso razkrili.

Pri UPS pravijo, da sta poslovna modela družb Coyote Logistics in Freightex komplementarna s poslovnim modelom UPS in da v obeh družbah uporabljajo najboljše tehnologije, poslovne procese in finančne vzvode za opravljanje tako imenovane logistike 3PL. Prevzem Frightexa, ki je bil ustanovljen leta 2001, sedež pa ima v Dovru, bo omogočil takojšnjo konkurenčno prisotnost UPS v Veliki Britaniji in Evropi. V UPS bodo takoj uskladili dejavnost obeh družb za večjo učinkovitost in nadaljevali z vlaganj za njuno nadaljnjo rast. Freightex bo znotraj UPS deloval kot podružnica.

GLS prevzel ameriški GSO

Britansko-nizozemska družba za paketno distribucijo General Logistics Systems (GLS) je oktobra prevzela ameriško podjetje, ki je osredotočeno na storitve paketne dostave naslednjega dne, Golden State Overnight Delivery Service Inc., (GSO). Družba, ki je bila ustanovljena leta 1995, letno dostavi približno 13,5 milijona paketov, s čimer si je zagotovila položaj vodilnega ponudnika v dostavi paketov naslednjega dne na območju Kalifornije, in ustvari 114 milijonov dolarjev celotnega prihodka. Podjetje je bilo ob prevzemu brez dolgov in likvidnostnih obveznosti.

Z na novo pridobljenim podjetjem je GLS v Kaliforniji pridobil koncentriran in ciljno usmerjen položaj na trgu. GSO zagotavlja storitve hitre dostave ter cestnih in tovornih prevozov predvsem za poslovne stranke (business-to-business), ki delujejo v različnih industrijskih sektorjih. GLS, ki ima 36 enot z okoli 1900 zaposlenih, deluje po sistemu omrežja z osrednjim sortirnim centrom. GLS je za stoodstotni delež v GSO plačal 90 milijonov ameriških dolarjev, kar je financiral iz lastnih sredstev. Kljub konsolidaciji obeh podjetij pa bo GSO še naprej deloval kot samostojna enota.

Marken v naročju UPS

Konec lanskega leta je UPS sklenil dokončni dogovor o nakupu stoodstotnega deleža v družbi Marken, ki je globalni ponudnik zdravstvene logistike in logističnih rešitev v klinični nabavni verigi. UPS je namreč v zadnjem času prevzel več družb, ki imajo v svojem portfelju tudi zdravstvene logistične storitve in Marken je zadnja med temi. Logistika za potrebe zdravstvenega sektorja namreč čedalje bolj pridobiva na pomenu, saj gre za pomembne racionalizacije logističnih storitev v zdravstvu. Dejavnost se čedalje bolj globalizira, ves čas je podvržena strogi skladnosti s predpisi in mora zadovoljevati vse bolj kompleksne zahteve strank.

Marken se je specializiral za zbiranje in prevoz zdravil, bioloških vzorcev in materialov za klinično preskušanje, tako da obvladuje že 49.000 odjemnih mest. Te pošiljke so časovno in temperaturno občutljive in sta hitro ravnanje z njimi in dostava ključni dejavnik pri zdravljenju bolnikov in uspeh kliničnega preskušanja. Podjetje ima več kot 650 zaposlenih, deluje na 44 lokacijah po vsem svetu in ima deset skladišč, ki delujejo v skladu z dobro proizvodno prakso (GMP). V UPS finančne pogoje prevzema družbe Marken niso razkrili.