Naložba za tiste, ki zaupajo v dolgoročno prestrukturiranje

Vroča delnica: potem, ko nakup Nokie ni prinesel uspehov, se Microsoft osredotoča na računalništvo v oblaku
Objavljeno
24. julij 2015 18.49
Infografika PD
Ana Sekulič Laffita BKS Bank
Ana Sekulič Laffita BKS Bank
Ameriški Microsoft je eno največjih tehnoloških podjetij na svetu. V letu 2014 je družba ustvarila 86,45 milijarde ameriških dolarjev prihodkov in 22,17 milijarde čistega dobička. Tržna kapitalizacija podjetja presega 380 milijard dolarjev. Med glavnimi proizvodi podjetja so operacijski sistemi za računalnike, serverje in pametne telefone, pisarniški računalniški programi, spletni brskalnik, pametni telefoni ter igralne konzole Xbox. Podjetje je danes prisotno že v več kot 100 državah. Največji delež prihodkov družba še vedno ustvari na domačem trgu, čeprav se ta postopno znižuje. V lanskem letu je prodaja v ZDA predstavlja dobrih 50 odstotkov vseh prihodkov podjetja, leta 2007 – pred zadnjo finančno krizo – pa 61 odstotkov.

Pred kratkim je družba objavila poslovne rezultate za letošnje drugo četrtletje (t. j. zadnje četrtletje poslovnega leta). Podjetje je v tem obdobju ustvarilo rekordno četrtletno izgubo v višini 3,2 milijarde ameriških dolarjev. Brez upoštevanja stroškov odpisa vrednosti, povezanih s prevzemom dela poslovanja finske Nokie, bi Microsoft realiziral dobiček na delnico v višini 0,62 dolarja, kar je 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Microsoft je namero za prevzem Nokijine enote pametnih telefonom najavil septembra 2013. Transakcija, vredna 7,2 milijarde ameriških dolarjev, je bila zaključena v prvem četrtletju 2014. S tem je Microsoft pod svoje okrilje pripeljal največjega uporabnika operacijskega sistema Windows 8 za mobilne telefone, kar pa se je kasneje izkazalo za slabo poslovno odločitev. Prihodki podjetja so v drugem četrtletju znašali 22,2 milijarde dolarjev in s tem nekoliko presegli pričakovanja analitikov.

Zaradi nekoliko slabših rezultatov v preteklosti in nekaterih nedonosnih poslovnih odločitev je Microsoft pred kratkim dobil novega prvega moža. Steva Ballmerja je na mestu izvršnega direktorja zamenjal Satya Nadella. Njegova glavna naloga je prestrukturiranje, katerega ključni cilj je postati eno vodilnih podjetij na področju računalništva v oblaku (angl. cloud computing). Prvi rezultati se že kažejo, prihodki se v tem segmentu konstantno povečujejo. Podjetje ima po zadnjih podatkih v bilanci stanja več kot 96 milijard dolarjev prostih denarnih sredstev. Skupaj s kratkoročnimi in dolgoročnimi finančnimi naložbami je teh več kot 108 milijard. Microsoft je obenem eno od zgolj treh podjetij v ZDA, ki imajo najvišjo bonitetno oceno – AAA. Podjetje redno izplačuje dividende, denarna sredstva pa vlagateljem vrača tudi prek odkupa lastnih delnic.

Cena delnice tehnološkega giganta se je na dan objave zadnjih rezultatov, kljub temu, da je bila izguba v tej višini pričakovana in da so vse ostale kategorije presegle napovedi, znižala za štiri odstotke. Pri trenutni borzni ceni delnice znaša kazalec P/E, ki upošteva pričakovani dobiček na delnico v tekočem letu, okoli 17, kazalec EV/EBITDA pa 9. Naložba je primerna za dolgoročne vlagatelje, ki verjamejo v zgodbo o prestrukturiranju podjetja. Na kratek rok lahko, zaradi trenutnega negativnega sentimenta med vlagatelji in morebitnega negativnega popravka na svetovnih borzah, cena delnice podjetja še nekoliko pade.