Naprodaj paket Solarjevih zemljišč v Kanižarici

Največja zasavska sončna elektrarna Ajnzer, nekoč last RTH Solarja, prodana za šestino cene.
Objavljeno
23. februar 2016 21.10
malovrh sončna elektrarna
Polona Malovrh
Polona Malovrh

V petek bo Andrej Brezavšček, stečajni upravitelj nekoč obetavne hčere Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) RTH Solar, še tretjič, po izklicni ceni 210.600 evrov, poskusil v paketu prodati tri zemljišča v Kanižarici. To je glavnina premoženja, ki še ni unovčena, stečajna masa pa je odvisna tudi od dveh, skoraj milijon evrov vrednih pravdnih zadev.

Ko je RTH Solar pred petimi leti v Trbovljah odprl največjo, 1,5-milijonsko sončno elektrarno v Zasavju, imenovano Ajnzer, je bila to poleg stanovanjske družbe Spekter ena najbolj perspektivnih rudniških hčera. Letna proizvodnja električne energije je bila predvidena v višini 506 megavatnih ur, kar zadošča za preskrbo 170 gospodinjstev. RTH in obe hčeri sta iz družbe izstopili že leta 2012, ob prvih znamenjih izgube. Če je RTH Solar še leta 2011 imel skoraj tri milijone prihodkov, so se ti v dveh letih dvajsetkrat znižali, obveznosti pa so se kopičile: nazadnje jih je bilo že za štiri milijone evrov.

Razcvet rudniške solarne hčere in enega njenih solastnikov, Pro Solarja, je trajal le kratek čas. Oba sta v stečaju že dve leti, Ajnzer pa prodan za šestkrat manj, kot so stala vlaganja vanj: za 250 tisočakov. Za nedokončano drugo sončno elektrarno, AMD Trbovlje, je Brezavšček iztržil 15.300 evrov. Lani je iz kupnine za Ajnzer oziroma iz posebne razdelitvene mase z 230 tisočaki poplačal ločitvenega upnika Abanko, iz kupnine za AMD pa Factor banko.

V postopku sta še vedno odprti pravdni zadevi Banke Celje in podjetnika Uroša Irmana, ki RTH Solar tožita za 1,1 milijona evrov. Na vprašanje, kako bosta tožbi vplivali na stečajni postopek RTH Solarja, Brezavšček odgovarja, da je zadeva Banke Celje relevantna le še glede vprašanja, ali ima banka ločitveno pravico na terjatvah oziroma prilivih, ki jih je RTH Solar realiziral iz naslova prodaje elektrike po začetku stečajnega postopka.

»Če bo odločitev v prid Abanki, v stečajnem postopku ne bo nobene splošne stečajne mase,« napoveduje Brezavšček. In dodaja: »Če splošne stečajne mase oziroma delitve ne bo, torej odvisno od pravde z Abanko, bo tudi Irmanova tožba brezpredmetna. Če delitev splošne mase bo, pa gre za to, ali bo Irman participiral pri njeni delitvi s svojo terjatvijo.«