Nekdanjim delavcem Primorja prva denarna nadomestila

Do sedaj se je na zavodu prijavilo 543 nekdanjih delavcev iz podjetij skupine Primorje v stečaju.

tor, 07.08.2012, 16:22

Ajdovščina - Nekdanji delavci Primorja, ki so prijavljeni na Zavodu RS za zaposlovanje, so danes prejeli prva denarna nadomestila. Do sedaj se je na zavodu prijavilo 543 nekdanjih delavcev iz podjetij skupine Primorje v stečaju, največ pri območni službi Nova Gorica. Skoraj polovica prijavljenih, ki so večinoma slovenski državljani, je starejših od 50 let, poroča STA.

Delavci so prejeli sorazmerni del denarnega nadomestila za julij, celotno denarno nadomestilo za avgust pa bodo prejeli septembra, so sporočili z zavoda.

Nekdanji delavci Primorja bodo prve tri mesece prejemali denarno nadomestilo v višini 80 odstotkov od osnove za odmero denarnega nadomestila, v nadaljnjih devetih mesecih v višini 60 odstotkov, po izteku tega obdobja, to je po 12 mesecih, pa v višini 50 odstotkov.

Čas prejemanja denarnega nadomestila je odvisen od trajanja posameznikove zaposlitve, tako bodo delavci denarno nadomestilo prejemali najmanj tri mesece in največ 25 mesecev.

Skoraj polovica na zavodu prijavljenih nekdanjih delavcev Primorja, ki so večinoma slovenski državljani, je starejših od 50 let. Dve petini jih ima poklicno izobrazbo, ena četrtina je brez strokovne izobrazbe, sledijo delavci s srednješolsko izobrazbo (petina) ter delavci z višjo in visoko izobrazbo (15,5 odstotka).

Zavod sodeluje pri reševanju problematike nekdanjih delavcev skupine Primorje že od časa pred stečajem podjetja. Delavce so že pred začetkom brezposelnosti seznanjali s prostimi delovnimi mesti ter zanje organizirali srečanja z delodajalci. Tako se je že v času odpovednega roka zaposlilo 68 nekdanjih delavcev Primorja, 111 pa jih je zaposlil stečajni upravitelj za mesec dni z možnostjo podaljšanja. 26 delavcev se je zaposlilo po prijavi na zavodu.

 

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se