Nekdanjim delavcem Primorja prva denarna nadomestila

Do sedaj se je na zavodu prijavilo 543 nekdanjih delavcev iz podjetij skupine Primorje v stečaju.

tor, 07.08.2012, 16:22

Ajdovščina - Nekdanji delavci Primorja, ki so prijavljeni na Zavodu RS za zaposlovanje, so danes prejeli prva denarna nadomestila. Do sedaj se je na zavodu prijavilo 543 nekdanjih delavcev iz podjetij skupine Primorje v stečaju, največ pri območni službi Nova Gorica. Skoraj polovica prijavljenih, ki so večinoma slovenski državljani, je starejših od 50 let, poroča STA.

Delavci so prejeli sorazmerni del denarnega nadomestila za julij, celotno denarno nadomestilo za avgust pa bodo prejeli septembra, so sporočili z zavoda.

Nekdanji delavci Primorja bodo prve tri mesece prejemali denarno nadomestilo v višini 80 odstotkov od osnove za odmero denarnega nadomestila, v nadaljnjih devetih mesecih v višini 60 odstotkov, po izteku tega obdobja, to je po 12 mesecih, pa v višini 50 odstotkov.

Čas prejemanja denarnega nadomestila je odvisen od trajanja posameznikove zaposlitve, tako bodo delavci denarno nadomestilo prejemali najmanj tri mesece in največ 25 mesecev.

Skoraj polovica na zavodu prijavljenih nekdanjih delavcev Primorja, ki so večinoma slovenski državljani, je starejših od 50 let. Dve petini jih ima poklicno izobrazbo, ena četrtina je brez strokovne izobrazbe, sledijo delavci s srednješolsko izobrazbo (petina) ter delavci z višjo in visoko izobrazbo (15,5 odstotka).

Zavod sodeluje pri reševanju problematike nekdanjih delavcev skupine Primorje že od časa pred stečajem podjetja. Delavce so že pred začetkom brezposelnosti seznanjali s prostimi delovnimi mesti ter zanje organizirali srečanja z delodajalci. Tako se je že v času odpovednega roka zaposlilo 68 nekdanjih delavcev Primorja, 111 pa jih je zaposlil stečajni upravitelj za mesec dni z možnostjo podaljšanja. 26 delavcev se je zaposlilo po prijavi na zavodu.

 

Prijavi sovražni govor