Nemci umaknili tožbo, na računu Radeče papirja ostal milijon

Po štirih letih prvo izplačilo iz stečajne mase: delavcem 600.000 evrov ali četrtina odpravnin.
Objavljeno
14. januar 2016 20.56
SLOVENIJA,RADECE,21.11.2011,PAPIRNICA RADECE. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Dvesto štirideset nekdanjih delavcev radeške papirnice lahko v prihodnjih tednih računa na prvo poplačilo terjatev iz stečajne mase. Poplačano bodo dobili četrtino odpravnin v skupnem znesku 600.000 evrov. Vseh terjatev delavcev Radeče papirja je bilo v začetku stečaja pred štirimi leti za 2,7 milijona evrov, družba pa jim je na srečo dolgovala le dve plači.

»Odzivov s terena o tem, ali so ljudje zadovoljni ali ne, ne poznam. Glede na našo izjemno slabo zakonodajo, zaradi katere delavci v večini postopkov ne dobijo nič, je tolikšno poplačilo celo uspeh,« je dejal predsednik sindikata v papirnici Stane Klanšek. Skupaj s hčerinskim Muflonom, ki šteje sto ljudi, je v Radeče papirju zaposlenih 267 delavcev, od 170 pa jih je kar 110, ki so v družbi delali že pred stečajem.

A še pred enim letom je poplačilu odpravnin kazalo zelo klavrno. Vse, kar so delavci Radeče papirja v štirih letih iz naslova stečaja prejeli, je bilo 700.000 evrov izplačila iz jamstvenega sklada. V tem znesku, pravi Klanšek, je bil zajet tudi majhen del odpravnin, tako da se bo znesek poplačanih odpravnin na koncu približal slabi tretjini zahtevanih.

Zadovoljni z delnim poplačilom

Papirničarji so svoje pravice hodili uveljavljat tudi v Ljubljano, protestirali in »pritiskali« na stečajnega upravitelja, celjskega odvetnika Boruta Sokliča. Preobrat v postopku, zaradi katerega bo delno poplačilo sploh možno, je bil po Klanškovih besedah umik 1,15-milijonske tožbe nemške družbe Pama Papiermaschninen proti Radeče papirju pred celjskim okrožnim sodiščem.

Pama je v stečajnem postopku uveljavljala izločitveno pravico na eni od strojnih linij. Milijonska terjatev, ki jo je stečajnik Soklič prerekal, je izhajala iz opravljenih, ne pa tudi poravnanih storitev pri rekonstrukciji linije. A tožnik je dokazoval, da so Nemci posel slabo opravili.

Julija lani sta stranki sklenili sodno poravnavo in Pama se je odpovedala tožbenemu zahtevku. »Tožba se je razpletla v našo korist. Na računu je ostal dober milijon več za razdelitev,« pravi Klanšek.

Likvidacijsko vrednost stečajne mase so v začetku postopka ocenili na 21 milijonov evrov, po zadnjih podatkih jo je še dobra desetina, od te je neunovčene še 1,2 milijona, denarja na računu pa prav toliko.

Tudi župan ima terjatve

Z delnim poplačilom odpravnin je zadovoljen tudi radeški župan Tomaž Režun, ki ima kot nekdanji delavec papirnice tudi sam terjatve do nje. A za Režuna je enako ali še bolj pomembno, da ima papirnica pod arabskim lastnikom perspektivo in da bolj spodbudne novice o trimilijonski državni finančni spodbudi za neposredno tujo naložbo, ki jo je država pred dvema letoma obljubila tujemu investitorju, dubajskemu Emkaanu, a do danes ne realizirala, prihajajo tudi z gospodarskega ministrstva.

Spomnimo, da je Emkaan, ki je za papirnico odštel 5,1 milijona evrov in takoj zaposlil dobrih 250 ljudi, svoje obveze izpolnil, država Slovenija pa ne − neuradno zaradi »motečega« Igorja Rakuše na čelu nove družbe Radeče papir nova. Od Rakuševega odhoda sta minila dva meseca.