Petrol ne bo tekmoval z NLB

Na poslovanje Petrola je lani poleg gibanja cen nafte vplival tudi menjalni tečaj ameriškega dolarja.
Objavljeno
11. marec 2016 10.57
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana - Ne, ne načrtujemo uvedbe kakšnih novih bančnih storitev, gre le za prenovo Petrolove klubske kartice, ki je tudi plačilna kartica, so nas mirili na Petrolu, ko smo spraševali, v kakšno bančno dejavnost se nameravajo spustiti.

Prvi mož Petrola Tomaž Berločnik je namreč ta teden na okrogli mizi o inovacijah napovedal, da so se v njihovi družbi resno lotili digitalne strategije in da bo v bankah hudo, ker se bo tudi Petrol spustil v bančništvo.

Skupina Petrol je sicer lansko leto še povečala čisti dobiček za osem odstotkov oziroma na 65 milijonov evrov, dobiček Petrola pa je bil za več kot četrtino nižji kot lani in je znašal dobrih 30 milijonov evrov, izhaja iz objavljenih rezultatov.

Kot je razumeti iz teh izkazov, je bil izzid poslovanja Petrola d. d. slabši predvsem zaradi sedem odstotkov nižjih prihodkov in višjega stroška poslovanja. Petrol je s prodajo ustvaril tri milijarde evrov prihodkov, Skupina Petrol pa 3,8 milijarde. To je 5 odstotkov manj kot v letu 2014, kar je po pojasnilu uprave posledica nižjih cen nafte. Ta se je lani v primerjavi z letom prej skoraj prepolovila.

V Petrolu pojasnjujejo, da so na poslovanje skupine lani poleg gibanja cen na naftnem trgu pomembno vplivali tudi menjalni tečaj ameriškega dolarja in prodajne cene naftnih derivatov, ki so bile višje kot v sosednjih državah. Ljubljanska energetska družba prodala več proizvodov iz nafte (tri milijone ton), več zemeljskega plina (121 milijonov kubičnih metrov), utekočinjenega naftnega plina (77.000 ton), električne energije (14 teravatnih ur) in toplotne energije (125.000 megavatnih ur).

Petrol je lani občutno znižal svoje finančne obveznosti in povečal kapital, ki je znašal 547 milijonov evrov. Dolgoročne finančne obveznosti skupine so se iz 480 znižale na 415 milijonov evrov, pri čemer dve tretjini predstavljajo obveznice, tretjino pa bančna posojila. Družba ima še slabih 70 milijonov evrov kratkoročnih obveznosti. Razmerje med neto dolgom in kapitalom se je tako iz 1,01 znižalo na 0,82.

Letos v Petrolu pričakujejo podobne vplive na poslovanje kot lani. Tako za letos družba napoveduje dodatno krčenje prodajnih prihodkov, ki naj bi dosegli 3,7 milijarde evrov, čisti poslovni izzid pa 69 milijonov evrov. Za naložbe v stalna sredstva pa bodo namenili 60 milijonov evrov, lani so jih 70 milijonov.