Novartis zmanjšal prihodke in vlagal v Slovenijo

Alconova slaba prodaja zdravil za oči in kontaktnih leč je prihodke švicarskega farmacevta znižala za pet odstotkov.
Objavljeno
27. januar 2016 14.57
STA, Ba. Pa.
STA, Ba. Pa.
Basel − Švicarski farmacevt Novartis se je leta 2015 soočal s slabo prodajo zdravil za oči in kontaktnih leč svoje hčerinske družbe Alcon, drugim poslovnim področjem pa tega izpada ni uspelo nadomestiti. Prihodki so se zmanjšali za pet odstotkov na 49,41 milijarde dolarjev, analitiki so pričakovali kakšne pol milijarde dolarjev več.

Za poslabšanje poslovnih rezultatov je kriv tudi visok tečaj dolarja, so ob današnji predstavitvi lanskih poslovnih rezultatov pojasnili v koncernu. Če vpliva menjalnih tečajev ne bi upoštevali, bi Novartis lani povečal prihodke za pet odstotkov.

Čisti dobiček Novartisa se je lani zmanjšal za 34 odstotkov na 7,02 milijarde dolarjev. V nasprotju z letom 2014 namreč koncern ni koval dobička na račun prodaj lastniških deležev, poleg tega je moral odpisati 300 milijonov dolarjev za posle v Venezueli.

Dividende višje kot leto prej

Kljub temu pa so Novartisovi delničarji lahko zadovoljni. Koncern jim bo izplačal dividende v višini 2,70 švicarskega franka, 0,10 franka več kot lani.

Prvi mož Novartisa Joseph Jimenez je Alconu napovedal prestrukturiranje in dodatne investicije, ki naj bi ga spravile nazaj k rasti. Alcon se bo v bodoče osredotočil na očesno kirurgijo in kontaktne leče, medtem ko bodo očesna zdravila prestavili drugam, je napovedal. Poleg tega bo ta hčerinska družba menda dobila novega šefa in Jimenez v zadnjem lanskem četrtletju spet pričakuje dobiček.

Za celoten koncern je Jimenez nekoliko znižal cilje. Letos naj bi bili prihodki in dobiček iz poslovanja na približno podobni ravni kot lani, je povedal. Leta 2015 je dobiček iz poslovanja koncerna znašal 13,79 milijarde dolarjev, to je v primerjavi z letom 2014 desetodstotna rast.

Tudi lastnik Leka z manjšimi prihodki

Novartisova generična enota Sandoz, ki je med drugim lastnica ljubljanskega Leka, je lani zmanjšala prihodke za štiri odstotke na 9,2 milijarde dolarjev, pri čemer pa se je količinski obseg prodaje povečal za 15 odstotkov. Rast je dosegla v vseh regijah, še posebej pa v ZDA.

Iz Leka so sporočili, da je njihov »lastnik Novartis kljub zaostrenim okoliščinam poslovanja tudi v letu 2015 nadaljeval vlaganja v Sloveniji - v trinajstih letih je v naši državi vložil že več kot 1,7 milijarde evrov.« Več kot polovica teh sredstev je namenjenih razvoju, vlagali so tudi v posodabljanje in širitev proizvodnih zmogljivosti.

Lani so povečali proizvodnjo na vseh lokacijah v Sloveniji in razvili 21 novih zdravil. Skupaj z drugimi divizijami Novartisa so vodilni ponudnik zdravil na slovenskem trgu. So drugi največji ponudnik generičnih zdravil v Sloveniji, povečali so tudi tržni delež in prodajo zdravil na recept (za osem odstotkov v primerjavi s predhodnim letom). Utrdili so vodilni poločaj in še povečali tržni delež pri zdravilih za samozdravljenje.

V Sloveniji so lani ustvarili 348 novih delovnih mest in leto zaključili z več kot 3350 sodelavci.