Novi lastnik Swatycometa: To je združitev enakovrednih

Ameriški Weiler Corporation napoveduje rast s sodelovanjem in brez drastičnih sprememb v poslovanju mariborsko-zreške družbe.

sre, 06.01.2016, 20:00

Zreče – Mariborsko-zreška tovarna Swatycomet je pod vodstvom lanskega menedžerja leta direktorja Matjaža Merkana v zadnjih letih dobesedno vzcvetela. Zdaj nadaljnjo rast, širitev in še večjo blaginjo napoveduje novi 100-odstotni lastnik ameriška družba Weiler Corporation, ki je po Evropi in Aziji iskala dobavitelja, nato pa svojega dobavitelja kar kupila.

Chris Weiler, predsednik in glavni izvršni direktor družbe Weiler Corporation, je večkrat poudaril, da imajo v družbi strategijo rasti. Swatycomet v zadnjih letih ves čas raste, povečujeta se donosnost kapitala in dobiček, dviguje se dodana vrednost na zaposlenega, za skoraj polovico se je že zmanjšala zadolženost. Lansko leto je skupina Swatycomet ustvarila 87 milijonov evrov prihodkov, kar je štiri odstotke več kot leto prej. V družbi veliko vlagajo, lani so imeli pet milijonov evrov investicij, ki so jih financirali iz lastnih virov, večinoma v opremo, strojni park, uvajanje novih programov, razvoj. Swatycomet je tako kljub zadolženemu lastniku Avtotehni, ki se je iz prisilne poravnave izkopala prejšnji mesec, posloval zelo dobro. Z novim lastnikom naj bi šlo še bolje.

Nujnost skupnega nastopa na trgu

Weiler vidi priložnost predvsem v dejstvu, da gre pri obeh družbah za močni in uveljavljeni družbi na področju obdelave površin. Swatycomet proizvaja rezalne in brusne plošče za profesionalno uporabo, Weiler pa žičnate ščetke, prav tako za profesionalno uporabo. »Mislim, da gre v tem primeru za popolno ujemanje. Družbi sicer izdelujeta različne izdelke, so pa vsi prodani zelo podobnim strankam. Zelo smo zainteresirani, da bi združili linije izdelkov, s čimer bi ustvarili višjo dodano vrednost in več priložnosti za obe podjetji. Podjetji se dopolnjujeta tudi geografsko. Weilerjeva moč je v obeh Amerikah, Swatycometova moč je v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Zelo dopolnjujoča so tudi znanja. Swatycomet ima izvrsten razvoj in raziskave, odlični so pri uvajanju tehnologije v proizvodnjo. Weiler pa je močan v prodaji in marketingu,« je skoraj nujnost skupnega nastopa na trgu pojasnil Weiler.

Ne glede na to družbi ostajata samostojni in z lastnimi blagovnimi znamkami. Weiler je poudaril, da bi bila njihova največja napaka, če bi hitro naredili spremembe: »Vodili bomo obe podjetji posamezno in iskali skupne priložnosti. Menedžment se ne bo spremenil, ne nameravamo spreminjati organizacije dela v podjetju. Podprli bomo poslovni načrt Matjaža Merkana in njegove ekipe k nadaljnjemu vlaganju in razvoju trgov in dvigovanju kakovosti izdelkov.«

Stari znanci

Swatycomet je kot dobavitelj z družbo Weiler oziroma njihovo mehiško podružnico posloval že leta 2010, kasneje so vzpostavili tudi stike v ZDA, družba Weiler ima namreč sedež v Pensilvaniji. Kot je dejal Chris Weiler, so se lani po dolgem iskanju dobavitelja v številnih podobnih podjetjih po Evropi in Aziji odločili za Swatycomet, hkrati pa se je ponudila priložnost za prevzem družbe. Vendar pa to ni klasičen prevzem, je poudaril Weiler: »To je združitev enakovrednih podjetij.« Koliko so odšteli za enakovredno podjetje, Weiler ni želel razkriti, dejal je le, da je bila cena poštena.

Swatycomet ima skupno 900 zaposlenih, družba Weiler, nova lastnica zreško-mariborskega podjetja, pa ima skupno 550 zaposlenih, od tega jih 420 dela v ZDA. Tako Merkan kot Weiler sta poudarila, da družbi delita iste vrednote, novo strateško partnerstvo pa naj bi prineslo nadaljnjo rast in razvoj obeh družb. Glede na to, da mnogi v Sloveniji niso naklonjeni prodaji slovenskih podjetij tujcem, pa je Weiler dejal, da se počuti zelo zaželenega: »Skozi proces nakupa družbe sem se osebno zaljubil v to državo z lepimi hribi in gorami in odličnim vinom, ki je bilo zame veliko presenečenje. Tako da sem vesel, da sem tu ne le s profesionalnega, ampak tudi osebnega vidika.«

Prijavi sovražni govor