Nussdorferjeva med Pekovimi delavci širi optimizem

Po stečaju Peka iščejo rešitve za 155 delavcev, pa tudi za nepremičnine in opremo v lasti obubožanega podjetja.

čet, 04.02.2016, 17:00

Tržič – Po stečaju Peka v Tržiču aktivno iščejo rešitve za 155 delavcev, ki so ostali brez zaposlitve in dohodka, pa tudi za nepremičnine in opremo v lasti obubožanega čevljarskega podjetja.

Danes je nekdanje Pekove delavce obiskala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je dejala, da je običajno varuh kritičen do ukrepov zavoda za zaposlovanje, vendar so se v primeru Peka odzvali hitro. Zdaj delavcem pomagajo, da bi čimprej prišli do svojega zasluženega denarja, je dejala varuhinja.

Kot je v zvezi s tem povedala Dubravka Furar s kranjske enote zavoda za zaposlovanje so že sprožili postopke za predčasno izplačilo denarnega nadomestila odpuščenim delavcem, prva izplačila pa napovedala za tretji marec letos (namesto predvidenega 15. marca).

Delodajalci delavce iščejo, je dejala Dubravka Furar in dodala, da imajo nekdanji Pekovi delavci razvite ročne spretnosti. Kljub šoku, ki so ga delavci doživeli ob izgubi služb, zdaj ne smejo izgubiti upanja in morajo ohranjati pridobljene ročne spretnosti.

Dodala je, da imajo v svojih evidencah nekaj ponudb slovenskih delodajalcev za delovna mesta skladiščnikov in prodajalcev, medtem ko imajo za šivalce ponudbo delovnih mest v proizvodnji čevljev v Nemčiji.

Vlasta Nussdorfer in župan Tržiča Borut Sajovic sta se na današnji novinarski konferenci spraševala kako je mogoče, da uspešnega podjetja ni bilo mogoče rešiti, izražala podpor delavcem in širila optimizem.

Borut Sajovic je dejal, da ljudje, ki so nekoč odločali v podjetju, zdaj delajo v drugih podjetjih, tragedija kakršna je prizadela Peko pa se lahko ponovi še kje drugje, Nussdorferjeva pa dodala, da bi jih moralo biti sram, ker niso vedno delali v korist Peka.

Župan je optimističen tudi zato, ker so na pogoriščih dveh tržiških podjetij (Mali Etiko, Tokos) zrasla nova dejavnost in delovna mesta za delavce.

Šuštarska nedelja bo ostala

Mediji poročajo o žalosti delavcev zaradi izgube služb, je dejala varuhinja in izpostavila, da je treba ohraniti optimizem, o Peku pa Sloveniji prenesti dobro sporočilo. Župan Sajovic ob tem zagotavlja, da bo tradicionalna prireditev šuštarska nedelja v Tržiču ostala, ne le kot prireditev ampak tudi kot sinonim za čevlje.

Za izkazano podporo so nekdanji Pekovi delavci hvaležni, je dejala sindikalistka Sandra Lang, poslovodkinja v Pekovi trgovini Suzana Meglič pa je dejala, da so trgovine odprte in dodala: »Pomagajmo firmi, če se še kaj da pomagati«.

Pekove trgovine po Sloveniji so še odprte in prodajajo zaloge, skupaj pa začasno v njih dela 30 delavk, je povedala stečajna upraviteljica Peka Tadeja Tamše. V prihodnjih dneh bodo trgovine postopoma začeli zapirati, še najdlje bodo ostale odprte trgovine v nekaterih večjih mestih (Ljubljana, Celje, Maribor), in tudi tovarniška prodajalna v Tržiču. Stečajna upraviteljica je povedala še, da obstajajo interesenti za najem Pekovega premoženja.

Prihodnji teden se bo sestala z njimi, je napovedala in pojasnila, da pričakuje konkretne predloge oziroma ponudbe potencialnih najemnikov premoženja.

Prijavi sovražni govor