Ob jubileju sejem s hrvaškimi partnerji

Na 50. mednarodnem sejmu obrti in podjetništva od 12. do 17. septembra v Celju bo skoraj 1500 razstavljavcev iz 30 držav.

tor, 05.09.2017, 16:15

Celje - Mednarodni sejem obrti in podjetnosti (MOS) je v petdesetih letih zrasel v največji tovrstni sejem v regiji, v jubilejnem letu pa ga prvič pripravljajo z državo partnerico - Hrvaško. Hrvaški razstavljavci so sicer že stalnica sejma v Celju, letos bodo kot partnerji imeli svoj paviljon z dnevnim, posebnim programom.

Na 50. MOS se bo predstavilo 1478 razstavljavcev iz 30 držav. Okoli polovica razstavljavcev je s področja doma in gradnje, v primerjavi s prejšnjimi leti je najbolj zrasla ponudba s področja kampinga in karavaninga, na sejmu pa se predstavljajo še razstavljavci s področja opreme in materialov za obrt in industrijo, poslovnih storitev in poslovnih priložnosti v tujini ter razstavljavci izdelkov široke potrošnje.

Slovensko-hrvaški forum za začetek

Posebno mesto na sejmu bo tokrat imela Hrvaška. Slovenski in hrvaški obrtniki sicer sodelujejo že več desetletij, prav na njihovem srečanju na Dobrni pred petdesetimi leti so se dogovorili za obrtni sejem, ki ga od leta 1968 vsako leto pripravijo v Celju. Jubilejni sejem bosta tako prihodnji teden odprla premier Miro Cerar ter podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić.

V hrvaškem paviljonu, takoj ob vhodu na sejmišče, se bo predstavljalo okoli 40 hrvaških obrtnikov in podjetnikov s področja predelave lesa in izdelave pohištva, kovin in strojne obdelave, merilnih naprav in avtomobilskih delov, pa tudi predmetov za široko potrošnjo. Kot je dejala predstavnica hrvaškega ministrstva za gospodarstvo Ana Mandac, je cilj hrvaškega partnerstva na sejmu še okrepiti sodelovanje na področju obrtništva in podjetništva obeh držav. Hrvaška bo na sejmu predstavila tudi tradicionalno obrt, kulinariko, pa tudi najprivlačnejše turistične destinacije.

Že prvi dan sejma pripravljajo slovensko-hrvaški poslovni forum, na katerem bodo govorili o priložnostih za gradbeni sektor obeh držav.

Razstava, posvečena Petru Florjančiču

Nekaj držav se je znova odločilo za skupinske predstavitve, tako že tretjič zapored v Celje prihajajo kitajska podjetja, predstavilo se jih bo okoli 30 s področja mehatronike, skupinske predstavitve pa pripravljajo še Črna gora, Srbija, Indija, Poljska in Koreja.

Tudi letos se je v sejemsko dogajanje intenzivno vključilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, minister Zdravko Počivalšek bo po napovedih prav vsak dan na sejmišču. Ministrstvo bo pripravilo petnajst različnih dogodkov in tudi dve razstavi: eno o lesu in drugo z naslovom Ko ideja postane lastnina, ki jo urad za intelektualno lastnino pripravlja s Tehniškim muzejem Slovenije, osrednji del razstave pa je posvečen izumitelju Petru Florjančiču, s katerim se bodo obiskovalci sejma prvi dan tudi lahko srečali.

Prijavi sovražni govor