Od pol milijarde posojil niti evro za espeje

V OZS ugotovili, da razpisna dokumentacija izloča samostojne podjetnike

tor, 01.10.2013, 13:00; spremenjen: 17:22
Malo gospodarstvo je izčrpano. Zanj velja podobno kot za čebele. Če bi te izumrle, bi v štirih letih izumrli ljudje. Če bo izumrlo malo gospodarstvo, bo v štirih letih izumrlo vse slovensko gospodarstvo, je pred Dnevi slovenskega turizma in Gostinsko-turističnim zborom dejal redsednik sekcije za gostinstvo in turizem v OZS Mate Matjaž. Mali gostinci, ki so zadnje čase na tapeti kot lopovi in kriminalci, niso proti davčnim blagajnam, čeprav že sedanje blagajne brez možnosti brisanja in zagrožene kazni zadostujejo, zahtevajo pa, da veljajo enaka pravila za vse, tudi za državo in predvsem za šušmarje, saj na črnem trgu blagajn seveda ni.

Ljubljana – Pogoji za pridobitev posojil iz polmilijardnega posojilnega sklada za mala in srednja podjetja so takšni, da samostojni podjetniki ne sodijo med primerne upravičence. Predsednik UO OZS Branko Meh zato od ministra Stanka Stepišnika v protestnem pismu zahteva drugačne pogoje.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je pred tremi tedni – ob podpisu pogodbe z banko SID – napovedal, da bo s 500 milijoni evrov v posojilnem skladu država pomagala številnim malim in srednjim podjetjem, predvsem pa se bodo ohranjala delovna mesta. 375 milijonov evrov naj bi bilo na voljo za financiranje obratnega kapitala in 125 milijonov za financiranje naložb ter raziskav in razvoja.

Mikro, mala in srednje velika podjetja lahko za 375 milijonov evrov posojil iz posojilnega sklada banke SID pridobijo za financiranje obratnega kapitala, 125 milijonov pa za financiranje naložb, raziskav in razvoja ter z njimi povezanega zaposlovanja. Posojila iz tega sklada imajo zaradi ročnosti in nižje obrestne mere od tržne status državne pomoči.

Razočaranje je tem večje, ker je minister Stepišnik poudarjal, da gre za konkretno pomoč številnim malim in srednjim podjetjem, pa tudi za ohranitev delovnih mest. Od 51 tisoč obrtnikov in malih podjetnikov je več kot tri četrtine samostojnih podjetnikov in le 22,4 odstotka gospodarskih družb. »Tudi samostojni podjetniki zaposlujejo, inovirajo in se razvijajo ter tako predstavljajo velik razvojni potencial naše države,« je v protestnem pismu med drugim zapisal predsednik UO OZS Branko Meh.

Povezane novice

SID banka bo prvič neposredno financirala obratni kapital
15. september ob 21:00
Finančna pomoč države: Ta teden bo SID banka razpisala prvi kreditni liniji, iz katerih bodo lahko mala podjetja črpala ugodna posojila ...

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Akuna Matata

Pa saj je logicno. SP mora za posojila garantirati s svojim premozenjem, DOO pa ne. In v tej dolini je torej noro najeti posojilo kot SP. Moras ga najeti kot d.o.o in ti ga ni treba vec vrniti.

01. oktober 2013, ob 17:29:05
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej