Odpoklic vseh nadzornikov Telekoma

Odpoklicati nameravajo vse nadzornike. Seznam za predčasno zamenjavo nadzornikov so pripravili na Černačevem ministrstvu.

sre, 30.05.2012, 21:00
Novi nadzorniki državne avtocestne družbe niti ob svojem imenovanju še niso imeli Auknove akreditacije. Ker pa vlada tako ali tako pripravlja drugačno shemo upravljanja z državnim premoženjem, se bodo tudi postopki kadrovanja verjetno spremenili.

Ljubljana – Telekom Slovenije je na zahtevo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) dopolnil dnevni red delničarske skupščine, ki je sklicana za 21. junij. Po dopolnitvi naj bi delničarji odpoklicali vseh svojih šest nadzornikov in imenovali nove.

Tomaža Berginca, Tomaža Kalina, Jaroslava Berceta, Marka Hočevarja, Natašo Štelcer in Francija Mugerleta, ki so funkcije večinoma prevzeli 26. aprila 2009, naj bi predčasno zamenjali Janez Benčina (Desus), Matjaž Janša (SDS), Peter Kavčič (SDS), Miha Klun (SDS), Matej Kovač in Matjaž Savodnik.

Že pred objavo razširitve, sta člana uprave AUKN Danilo Grašič in Marko Golob Telekom Slovenije, oziroma predsednika NS Tomaža Berginca in predsednika uprave Ivico Kranjčeviča opozorila, da je zahtevo podpisala samo predsednica uprave AUKN Dagmar Komar, čeprav bi jo morala po njuni razlagi podpisati celotna uprava. Grašič in Golob v pismu pojasnjujeta, da se z zahtevo ne strinjata in dodajata, da tudi vlada ni sprejela ustreznega sklepa.

Na AUKN so včeraj priznali, da njihova akreditacijska komisija o predlogih (še) ni odločala. Bo pa akreditacijska komisija svoje delo opravila še do pridobitve vladnega soglasja. Vladno službo za zakonodajo pa so zaradi zakonskih sprememb kljub pridobitvi mnenja finančnega ministrstva zaprosili za pravno tolmačenje.

Predpisanih postopkov o nadzornikih TS po navedbah AUKN tudi teoretično ni bilo mogoče izpeljati, ker so predloge s strani ministrstva za infrastrukturo in prostor, ki ga vodi Zvonko Černač in v čigar resorju so tudi elektronske komunikacije, prejeli konec zadnjega dne izteka zakonskega roka.

Minister Žiga Turk je po poročanju STA za Radio Slovenija povedal, da pričakuje, da bo država čim prej prodala svoj delež v Telekomu Slovenije. Izjava zna biti povedna, saj je bil Žiga Turk od 13. marca 2006 do 6. marca 2007, do vstopa v prvo vlado Janeza Janše, predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije.

Član NS TS je bil od maja 2005 do januarja 2006 tudi Matjaž Janša, ki je bil v času prve Janševe vlade generalni direktor Direktorata za elektronske komunikacije na ministrstvu za gospodarstvo. V tej funkciji je bil tudi zelo aktiven pri neuspeli privatizaciji TS v zimi 2007/08.jubljana – Telekom Slovenije je na zahtevo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) dopolnil dnevni red delničarske skupščine, ki je sklicana za 21. junij. Po dopolnitvi naj bi delničarji odpoklicali vseh svojih šest nadzornikov in imenovali nove.

Prijavi sovražni govor