Paloma: Vsa pravna sredstva za dokapitalizacijo

Usoda podjetja zaradi zaustavljenega postopka dokapitalizacije negotova.

Ba. Pa., STA
čet, 11.02.2016, 17:32

jubljana - Uprava Palome zaradi interesa družbe ne komentira sodnih postopkov, s katerimi se je upočasnil postopek dokapitalizacije, je na današnji seji komisije DZ za nadzor javnih financ dejal predsednik uprave družbe Tadej Gosak. Bo pa Paloma uporabila vsa pravna sredstva, da se dokapitalizacija, nujna za obstoj in razvoj družbe, tudi izvede.

Poslanci se na današnji seji komisije DZ za nadzor javnih financ ukvarjajo z vprašanjem, zakaj so delničarji Palome, večinski lastnik je Slovenski državni holding (SDH), sklenili, da bo Palomo kljub višji ponudbi slovaškega Eco Investa prevzel poljski sklad Abris.

Odmeva tudi poteza predstavnice nekaterih malih delničarjev, ki je uspela z zahtevo za začasno odredbo za zavarovanje nedenarne terjatve, ki jo je vložila skupaj z izpodbojno tožbo zoper skupščinski sklep o dokapitalizaciji.

Sodni postopek, ki je začasno zaustavil postopek dokapitalizacije Palome, ga bo tudi podaljšal, je na seji ugotavljal predsednik uprave SDH Marko Jazbec. Usoda Palome, ne samo razvojna, temveč tudi njen obstoj, pa je, kot je dejal, iz dneva v dan bolj negotova. Verjame sicer, da bo Paloma skušala začasno odredbo odpraviti s pravnimi sredstvi.

SDH je po njegovih navedbah pri postopkih dokapitalizacije ravnal maksimalno skrbno, vendar je bilo zaradi razmeroma poznega reagiranja slovaškega ponudnika nemogoče ugotoviti, ali bi bila uprava Palome pripravljena tudi z njimi podpisati sporazum o dokapitalizaciji.

Prav tako je bila veliko večja verjetnost izvedbe dokapitalizacije s strani Abrisa. Interna revizija postopka na SDH sicer ni odkrila nikakršnih pomanjkljivosti, je še poudaril Jazbec.

Da je postopek tekel pravilno, je zagotovil tudi državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti pa je ob tem dodal, da cena ne sme in ne more biti ključni dejavnik pri postopku dokapitalizacije in prodaje Palome. Pomembna sta tudi finančno in poslovno prestrukturiranje ter dolgoročna strategija partnerjev.

Poleg dokapitalizacije Palome bo komisija danes obravnavala tudi prodajo Adrie Airways nemški družbi 4K Invest.

Prijavi sovražni govor