Palomo bo dokapitaliziral poljski Abris Capital

Lastniki so nižjo ponudbo podprli, ker naj bi bila izvršljivost bolj gotova.

tor, 05.01.2016, 14:49; spremenjen: 21:29

Ljubljana − Palomo bo dokapitaliziral in nato prevzel poljski Abris Capital. Tako so po danes na maratonski skupščini sklenili lastniki Palome.

Za takšen sklep je glasoval tudi Slovenski državni holding (SDH), ki je 71-odstoni lastnik družbe. »Ker nasprotni predlog manjšinskih delničarjev, skupaj z dodatno dokumentacijo, ki je bila predložena tekom skupščine, ne vsebuje dvostransko zavezujočega dogovora in upoštevaje mnenje uprave Palome ter sindikatov, je SDH podprl sklep, ki sta ga predlagala uprava in nadzorni svet Palome. Za SDH je, poleg najvišje vrednosti za delnico, pomembna stopnja verjetnosti zaključka postopka dokapitalizacije,« so sporočili iz SDH. Dodali so, da je bila dokapitalizacija po predlogu uprave in nadzornega sveta Palome je bila podprta z več kot 99 odstotki veljavno oddanih glasov delničarjev.

Po dokapitalizaciji še prevzem

Abris Capital bo po dokapitalizaciji družbe objavil tudi prevzemno ponudbo, ki jo bo SDH lahko sprejel in se tako lastniško umaknil iz Palome. S tem bi izržil okoli osem milijonov evrov.

Današnja skupščnina se je zavlekla pozno v večer. Potem ko je Eco-invest na skupščini Palome prek pooblaščenke Teje Gorjup zvišal ponudbo za dokapitalizacijo na 18 milijonov evrov oziroma 4,01 evra na delnico, medtem ko Abris Capital ponuja 15 milijonov in 3,3 evra na delnico, so skupščino prekinili in z njo nadaljevali ob 18.30 uri.

Uprava Palome je želela v premoru dobiti dodatna pojasnila uprave Eco-Investa, zato sta se po poročanju Večera na Sladki Vrh z mariborskega letališča, kamor sta priletela z zasebnim letalom, pripeljala podpredsednika uprave Eco-Investa Miroslav Vajs in Miloslav Čurilla.

Na skupščini Palome je bil podan še en nasprotni predlog, da naj se ne izključi prednostna pravica obstoječih lastnikov do dokapitalizacije, ki sta jo podala mala delničarja.

Prvi mož Palome zadovoljen

A delničarji so ob podpori SDH nato kljub temu podprli predlog vodstva Palome, ki za dokapitalizatorja predlagalo poljski Abris, ker da je izvršljivost posla s tem bolj gotova. Predsednik uprave Tadej Gosak je bil ob potrditvi zadovoljen: »Z dokapitalizacijo je Paloma pridobila stabilno lastništvo in vlagatelja, ki bo lahko zagotovil potrebna sredstva za posodobitev družbe, prav tako pa tudi izboljšanje finančnih rezultatov, možnosti nadaljnjih naložb in krepitev blagovne znamke.«

Dodal je, da bodo dokapitalizacijski denar vložili v prenovo zmogljivosti proizvodnje primarnega papirja, kjer so investicije, ki so nujno potrebne že v kratkem roku, ocenjene v znesku med 15 in 20 milijonov evrov. V skladu s strateškim poslovnim načrtom družbe Paloma do leta 2020, družba v naslednjih petih letih načrtuje za 69 milijonov evrov naložb.

Sindikat zadržan do Slovakov

Sindikat Paloma Pergam pa je skupaj s Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam že pred današnjo skupščino Palome izrazil zadržanost do nasprotnega predloga malih delničarjev, da bi družbo dokapitaliziral Eco-invest.

Kot so zapisali, podpirajo dokapitalizacijo, vendar mora biti ta po njihovem mnenju izvedena pregledno in premišljeno. Opozorili so, da ima Eco-invest v lasti skupino SHP, ki že ima tovarno higienskega papirja na trgu, ki je konkurenčna Palomi. Prav tako so spomnili, da se je SHP leta 2011 že potegoval za nakup Palome, ko je celo grozil z zmanjšanjem števila zaposlenih za 300.

»Glede na navedeno imamo v sindikatu pomisleke v zvezi z nasprotno ponudbo in verodostojnostjo navedb v njej, glede na pretekle načrte Eco-investa oziroma SHP s Palomo pa dvomimo o iskrenosti namenov omenjenega investitorja glede ohranjanja proizvodnje, vsaj v primerljivem obsegu v Sladkem Vrhu, glede ohranitve delovnih mest, razvoja blagovne znamke ter resničnosti namena porabiti vložena sredstva za proizvodne zmogljivosti Palome,« so sporočili.

Dodali so, da to v drugačno luč postavlja tudi nekoliko višjo ceno za delnico, ki pa po mnenju sindikata ne bi smela biti edino merilo. Kot je znano, so mali delničarji pred božičem vložili nasprotni predlog za današnjo skupščino, po katerem bi družbo dokapitaliziral slovaški Eco-invest. Ta za delnico po njihovi navedbi ponuja 3,51 evra, poljski Abris Capital, s katerim je Paloma že podpisala pogodbo o dokapitalizaciji, pa 3,30 evra.

Sindikata zato Slovenski državni holding in vlado pozivata k odgovorni odločitvi. Pričakujejo, da bo SDH, ki ima v družbi 71-odstotni delež, na skupščini sprejel ponudbo, ki ne bo le najvišja po ceni, ampak bo v korist družbe in njenih zaposlenih.

Povezane novice

Na današnji skupščini boj za dokapitalizacijo Palome
5. januar ob 06:00
 Slovaški Eco-invest za delnico zdaj ponuja več kot poljski Abris Capital.
Prijavi sovražni govor