Zaposleni ogorčeni nad odločitvijo uprave in lastnikov Peka

Kljub zadnjim dogajanjem so pričakovali boljšo rešitev. Predsednica ZSSS v Peku: »Največje žrtve stečaja so delavci.«

Ba. Pa., STA
tor, 19.01.2016, 12:54

NLB zavrača očitke

Potem ko so v Peku velik del odgovornosti za stečaj podjetja pripisali NLB, v banki izpostavljajo, da sta za stanje v Peku prvenstveno odgovorna njegova uprava in nadzorni svet, ki nista bila sposobna pripraviti kredibilnega poslovnega načrta za prihodnost družbe. Izpostavili so tudi, da so bili Peku pripravljeni dati premostitveni kredit.

Ljubljana − Zaposleni so nad odločitvijo uprave in lastnikov, da poda predlog za stečaj Peka, ogorčeni in zgroženi, saj so po besedah predsednice ZSSS v Peku Sandre Lang kljub preteklim dogajanjem pričakovali boljšo rešitev. Poudarila je še, da bodo seveda največje žrtve stečaja delavci.

»Po naši oceni bo v primeru stečaja velika večina zaposlenih v Peku ostala pri odprti brezposelnosti. Zaposlitev za našo generacijo je v regiji izjemno majhna, saj smo zaposleni v povprečju stari okoli 50 let in usposobljeni za delo v čevljarski industriji,« je poudarila Langova.

V primeru stečaja tržiškega podjetja bo izpad dohodka in stroškov za državo predstavljal okoli 3,5 milijona evrov, medtem ko bi za rešitev po ocenah potrebovali okoli 750.000 evrov.

Predsednik sveta delavcev v Peku Nebojša Stečuk je pri tem poudaril, da so v svetu v sodelovanju s predstavniki delavcev v nadzornem svetu iskali rešitve in opozarjali na težave, a njihovi predlogi »očitno niso našle prave poti do bivših uprav in posledično do lastnikov«.

Dodal je še, da so se delavci prvi odrekli svojim pravicam za reševanje podjetja, privolili so v plačevanje plač v obrokih, regresa niso dobili.

Vse, da drugega izhoda ni

Sekretar Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije Anton Rozman, ki je tudi predstavnik delavcev v nadzornem svetu Peka, pa je poudaril, da ga predlog stečaja ni presenetil.

»Vse so naredili tako, da drugega izhoda sploh ni bilo,« je spomnil delovanja preteklih uprav. Dodal je še, da stečaj kljub obilici izgubljenega časa po njegovem mnenju ni potreben.

V Sloveniji se na leto namreč proda več kot pet milijonov parov čevljev, Peko pa jih ob koncu svoje poti na trg ni bil sposoben spraviti niti 100.000.

»Na neki način je nepojmljivo, sramotno, da poskušamo biti akter na trgu na takšen način. To se da popraviti z razmeroma malo sredstvi − če je volja, seveda ... Stečaj neizpodbitno bo, jaz pa upam, da bo stečajni upravitelj, kdorkoli že bo, videl in našel nekoga, ki bi sprejel ta poslovni izziv.«

Državo kot lastnika pa je okrcal predstavnik sindikata KNSS Neodvisnost v podjetju Stane Geč: »Lahko se reče, da je Peko že kulturna dediščina. Zapira se 113 let staro podjetje ... Nimam besed za to državo − kaj počne s podjetjem. Takšna podjetja so ustvarila državo, takšno, kot je. Zdaj jim ni mar ne za ljudi ne za nobeno stvar.«

Tako kot za Mramorja naj se zavzame za delavce Peka

Predstavnikov države, natančneje predsednika vlade se je dotaknil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, ki si želi, da bi se Miro Cerar enako, kot se je v ponedeljek za finančnega ministra Dušana Mramorja, danes zavzel tudi za delavce Peka.

 

Povezane novice

Konec Pekove agonije: podjetje gre v stečaj
18. januar ob 19:00
V torek bo uprava tržiškega podjetja vložila predlog za uvedbo stečaja.
Prijavi sovražni govor