Petrol, dobitnik nagrade zelena žaba 2015

Na natečaju Deloitta Green Frog Award sta se s poročili o trajnostnem razvoju izkazala tudi Lek in Telekom Slovenije.

Objavljeno
03. februar 2016 14.46
Deponija Barje 29.1.2015 Ljubljana Slovenija
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana − Družba Petrol je dobitnik nagrade Green Forg Award, zelena žaba, ki jo je letos prvič v Sloveniji podelila družba Deloitte Slovenija. Deloitte je namreč lani izvedel natečaj, pri katerem so se tudi družbe v Sloveniji potegovale za naboljše ocene pri svojem poročanju o trajnostnem razvoju. Nagrado je prejela družba Petrol, certifikata za izstopajoče poročanje pa še družbi Lek in Telekom Slovenije.

Družba Deloitte je lani opravila anketo o korporativni družbeni odgovornosti − prvič tudi v Sloveniji, sicer pa še v desetih državah Srednje Evrope, in v njej je sodelovalo skoraj 180 vodij, ki so odgovorni za družbeno odgovornost v podjetjih, da bi ugotovili, kakšne učinke ima tako v podjetjih kakor v družbi nasploh.

Od trajnostnega razvoja do družbenoodgovornega investiranja

Kot je povedala Katarina Kadunc, pooblaščena revizorka iz Deloitta, kar 84 odstkov vprašanih meni, da družbe s prepoznano družbeno odgovornostjo prispevajo k reševanju družbenih in gospodarskih problemov v njihovih državah. Družbena odgovornost in trajnostni razvoj, h kateremu se družbe zavežejo, namreč pripomorejo tudi k večji vključenosti zaposlenih, k izboljšani podobi podjetij, k večjemu sodelovanju podjetij z lokalnimi skupnosti.

Zaposlene se v družbenoodgovornih podjetjih vključuje prek prostovoljstva, programov etike, seveda tudi s programi varovanja in ohranjanja okolja. Pomembno je tudi spodbujanje transparentnosti poslovanja, družbenoodgovorno investiranje. Večina sodelujočih v anketi pa tudi meni, da se bodo poslovni modeli podjetij v prihodnjih letih spremenili, še zlasti ker bodo to od njih zahtevali kupci; tisti torej, ki bodo vse bolj zahtevali družbenoodgovorne izdelke.

Družbena, okoljska in ekonomska odgovornost

Na okrogli mizi sta dobre prakse družbene odgovornosti in zavezanosti trajnostnemu razvoju, krožnemu gospodarstvu predstavila Miha Mermal iz BTC in Nina Sankovič iz Snage, smernice in prizadevanja države je predstavila Tanja Bolte iz ministrstva za okolje in prostor. Dr. Adriana Rejc Buhovec z Ekonomske fakultete v Ljubljani je poudarila, da so trajnostno odgovorni tisti, ki upoštevajo družbene, okoljske in ekonomske vidike svojega delovanja. Pri slednjem gre zlasti za ustvarjanje delovnih mest, je poudarila Adriana Rejc Buhovec.

Pomembno je, da v pomen družbene odgovornosti verjamemo, je dejal dr. Yuri Sidrovich, in da se bomo čez nekaj let spraševali − zakaj pa vi še nimate zelene žabe.