Pivovarna Laško zmanjšuje število zaposlenih

V Pivovarni Laško in Union bodo pripravili program presežnih delavcev.

Ba. Pa., STA
tor, 02.02.2016, 11:37

Laško − Na podlagi strategije razvoja 2015−2019, ki sta jo nadzorna sveta pivovarn Laško in Union sprejela konec 2014, pivovarni prilagajata število zaposlenih delovnim procesom in sledita konkurenčnosti na trgu. Letos je predvidena tudi pravna združitev obeh pivovarn in dodatna racionalizacija zaposlenih, so za STA povedali v Laškem.

Dodatna racionalizacija bo po navedbah Pivovarne Laško, ki je v rokah nizozemskega Heinekena, potekala na vseh ravneh in strukturah zaposlenih. Časnik Finance je medtem poročal, da bosta Pivovarna Laško in Pivovarna Union odpustili več kot 200 delavcev.

Kot so za STA pojasnili v Pivovarni Laško, bo prilagajanje števila zaposlenih potekalo ves čas trajanja strategije, torej do leta 2019. Število zaposlenih se bo prilagajalo nemotenim optimiziranim procesom, konkurenčnosti in zagotavljanju ustreznih zmogljivosti trgu.

»Na podlagi več primerjalnih analiz okoliških pivovarn, ki so pokazale njihovo izjemno učinkovitost, smo ugotovili, da mora nadaljnji uspešen razvoj in ohranitev delovnih mest ter blagovnih znamk temeljiti na prilagoditvi na vseh ravneh, da bomo še konkurenčnejši, kar pa ne pomeni, da se ukinja katerakoli od dveh lokacij,« navajajo v Pivovarni Laško.

Med merili hektoliter piva na zaposlenega

Dodali so tudi, da pri teh prilagoditvah obstaja več meril, med njimi hektoliter piva na zaposlenega in proizvodni strošek na hektoliter proizvedenega piva. Na podlagi teh meril so v pivovarnah pripravili načrt za presežno število delavcev, na podlagi katerega bo narejen program in vzpostavljeni bodo kriteriji, ki bodo dani v obravnavo svetu delavcem in sindikatu.

»Optimizacija pomeni ohranitev delovnih mest in s tem tudi možnost pridobitve dodatnih količin in rasti za obe lokaciji, tako v Laškem kot v Ljubljani. Pivovarni kljub zaostrenim razmeram na trgu vlagata ogromno denarja v lokalno okolje,« poudarjajo v družbi ter spominjajo na sponzorstvo slovenskega športa in prispevek h kulturi.

Navedli so tudi, da je v zadnjih tednih Heineken postal več kot 97-odstotni lastnik Pivovarne Laško in Pivovarne Union, ob nakazilu kupnine pa je novi lastnik poplačal tudi vse dolgove do bank. Danes tako Pivovarni Laško in Union nista več dolžni nikomur, Heineken pa je doslej v pivovarni vložil več kot 400 milijonov evrov.

Prijavi sovražni govor