Podizvajalci: Država in velika podjetja so slabi plačniki

Podizvajalci so ustanovili svoje interesno združenje. Vprašali smo jih o potrebnih spremembah.

čet, 21.06.2012, 21:00

Ljubljana – Podizvajalci so danes na gospodarski zbornici ustanovili svoje interesno združenje, prek katerega bodo opozarjali in poskušali reševati svoje težave. Ob tem smo jih vprašali o potrebnih spremembah in njihovih izkušnjah.

Janez Ajlec, direktor in solastnik družbe AJM, predsednik interesnega združenja podizvajalcev: »Najprej moramo uskladiti predloge za izboljšanje razmer, za povečanje plačilne discipline. Vladi moramo poslati poziv, ji predstaviti primere dobre in slabe prakse, kajti na tem se učimo. V prihodnje bodo pri nas verjetno več delali tujci, a tudi pri teh bo treba nadzorovati plačilni sistem. Spremeniti bo treba tudi pravno prakso: prek sodišča smo terjali 60.000 evrov, a je odvetnik dolžnika na sodišču izjavil, da nas ne pozna. Sodišče je to upoštevalo in zavrnilo našo izvršbo, dolžnik pa je po petih mesecih šel v stečaj. Potem smo se pogodili z avstrijsko banko, ki je bila investitor, za 45.000 evrov plačila. Sicer nismo veliko delali z večjimi podjetji, ampak predvsem z individualnimi strankami, kjer vedno dobimo vse poplačano.«

Branko Selak, nekdanji direktor Marmorja Hotavlje: »V Marmorju sem aktiven predvsem pri izterjavi dolgov na objektih, kjer smo dela za državo opravili vrhunsko, a nismo bili poplačani, denimo na Operi in Dunajskih kristalih. Če ne bomo plačani, bomo vsi imeli težave z obstojem. Rešuje nas le izvoz, ki je tudi trd kruh, a težave z neplačevanjem niso tako velike kot pri nas. S tem združevanjem se bo glas gradbenikov in tistih, ki so vezani na gradbeništvo, bolj slišal. Ko uničujemo gradbeništvo, uničujemo še več drugih gospodarskih subjektov. Ne zavedamo se, kaj bo to pomenilo jutri.«

Stanislav Jurhar, direktor podjetja Design Vertikal: »Predvsem moramo doseči enakovreden statusni položaj podizvajalcev z glavnim izvajalcem. Zdaj nimamo le težav z glavnimi izvajalci, tudi investitorji prenašajo težave na podizvajalce. K zavarovanju naših interesov je treba pristopiti sistematično. Mi smo se precej opekli z Vegradom, denimo pri Rotondi, in GPG. Brez pomoči dobaviteljev in poslovnih partnerjev ne bi preživeli. Ti so nam namreč podaljšali plačilne roke in z nami prevzemali nekatera tveganja. Če nam na podlagi dolgoletnega sodelovanja ne bi zaupali, nas ne bi bilo več v registru podjetij. Zdaj se obračamo predvsem k zasebnim strankam in v izvoz, in sicer na Dansko in v Nemčijo.«

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se