Pomurski sejem: novost bo sejem medicine Medical

Poleg 150.000 rednih obiskovalcev so imeli jeseni še skoraj 50.000 »izrednih« gostov, beguncev.
Objavljeno
14. januar 2016 21.44
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Gornja Radgona - Lani je Pomurski sejem na svojem sejmišču v Gornji Radgoni organiziral pet sejemskih prireditev v treh terminih, ki jih je obiskalo preko 150.000 ljudi. Letos bodo priredili šest sejmov v štirih terminih, kar bi utegnilo povečati tudi število obiskovalcev. Nov sejem bo aprilski mednarodni sejem sodobne medicije Medical, po petih letih pa bo jeseni spet sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja Sobra.

Po besedah predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca so v družbi z lanskoletnim poslovanjem zadovoljni, pravzaprav je Erjavec leto 2015 označil kot izredno uspešno, saj so ustvarili več kot dva milijona evrov prihodkov, presegli zastavljene plane in ustvarili nekaj dobička.

Minulo leto pa je na sejmišču Pomurskega sejma posebno zaznamovala begunska kriza, saj so bile največje razstavne hale sejma od septembra pa do nedavnega spremenjene v odlično delujoči nastanitveni center za prebežnike, ki so od tod odhajali čez mejo v Avstrijo in naprej. To je sejmu prineslo dodatnih skoraj 50.000 nenačrtovanih »obiskovalcev«.

Novost je sejem sodobne medicine

Center bi v Gornji Radgoni verjetno še ostal, a vodstvo Pomurskega sejma svojih sejemskih načrtov za letošnje leto ni hotelo ogroziti in so zato že na začetku podpisali pogodbo samo do 18. januarja. V ponedeljek bodo torej razstavne hale spet prevzeli in jih že začeli pripravljati za prvo prireditev, Pomladni sejem, ki bo konec marca združil sejem gradbeništva s sejmom trajnostnih tehnologij Green.

Takoj za pomladnim sejmom bo od 14. do 16. aprila na vrsti sejemska novost, sejem sodobne medicije Medical, ki ga bo skupaj s Pomurskim sejmom organiziralo združenje proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED.

Sejem bo namenjen tako medicinski stroki kot laikom, poleg razstav in predavanj bodo na njem prikazi pravilne uporabe različnih medicinskih pripomočkov, na programu pa so tudi tri okrogle mize, na katerih bo govora o dostopnosti medicinskih pripomočkov bolnikom po letošnjih spremembah tehničnih in cenovnih standardov za te pripomočke pri nas in o etičnem kodeksu evropskih proizvajalcev medicinskih pripomočkov, ki naj bi zmanjšal tveganje koruptivnih ravnanj v tej panogi.

Tradicionalno bo avgusta še kmetijsko-živilski sejem Agra s pridruženim sejmom embalaže Inpak, od 22. do 24. septembra pa naj bi tokrat zares pripravili sicer večkrat prestavljen ali odpovedan sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja Sobra.