Povezovanje informacijskih gradnikov za boljše rešitve

 Podjetja iščejo rešitve, s katerimi bi dosegla konkurenčne prednosti in boljše, predvsem pa bolj prilagodljivo poslovanje
Objavljeno
06. marec 2015 19.36
Miran Varga, gospodarstvo
Miran Varga, gospodarstvo
Konferenca IBM InterConnect, ki je premierno gostila kar 21.000 strokovnjakov z vsega sveta, je opozorila na pomen povezovanja – tako rekoč česarkoli. Danes si podjetja vseh velikosti prizadevajo za rabo aplikacij, podatkov in storitev na nove načine.

Selitev računalništva v oblak je lani dosegla pomemben mejnik. Prvič v zgodovini je bilo namreč v oblakih obdelanih več poslovnih nalog (51 odstotkov) kot v tradicionalnih sistemih. V oblake poleg informatikov verjame tudi čedalje več izvršnih direktorjev, ki oblačne in mobilne aplikacije postavljajo vse više na prioritetni lestvici poslovnih rešitev. Podjetja si tako prizadevajo za čim boljše obvladovanje vseh virov, naprav, izdelkov, tehnologij in znanja, s katerimi ustvarjajo nove vire prihodkov, zmanjšujejo stroške, povečujejo zanesljivost ter zagotavljajo bolj prilagodljivo poslovanje.

Slovensko znanje za uspeh v transportu

Na konferenci InterConnect se je s svojimi rešitvami predstavilo tudi več slovenskih podjetij in raziskovalnih ustanov. Veliko simpatij je bilo deležno predvsem podjetje GoOpti, ki je v sekciji prihodnost transporta s svojim inovativnim poslovnim modelom gostovalo v družbi svetovnih velikanov, kot so kitajske in španske železnice ter družba DHL.

Na konferenci InterConnect so predstavili številne dobre prakse in poslovne primere z vsega sveta, ki temeljijo na uporabi računalništva v oblaku, analitike, mobilnosti, družbenih omrežij in varnosti.

Udeleženci so pohvalili tudi inovativno platformo slovenskega sistema prevozov potnikov GoOpti, ki danes velja za evropsko storitev prevoza potnikov in uporablja ameriškemu Uberju soroden poslovni model, a s pomembno razliko. Storitev prevoza potnikov meri na daljše razdalje do priljubljenih mest in letališč, a jo bodo še razširili. Platformo GoOpti sestavlja zanimiva kombinacija rešitev velikih svetovnih ponudnikov programske opreme (Amazon, Google, IBM ter Oracle), njeno srce pa so napredni matematični optimizacijski algoritmi, ki odlično predvidijo povpraševanje po prevozih na različne lokacije. To rešitev je razvilo slovensko podjetje Abelium v sodelovanju z raziskovalci Univerze na Primorskem. Kombinacija pametnih algoritmov v oblaku, ki za optimizacijo poslovanja v realnem času uporabljajo velike podatke, postaja vse pogostejši recept za uspeh sodobnih poslovnih modelov. Brez napredne analitike si rešitev, ki bi znale brati misli kupcev, strank in/ali uporabnikov storitev, skoraj ni več mogoče predstavljati.

Upravljanje nepremičnin na steroidih

Obvladovanje tehnologij IBM je dokazalo še podjetje SmartIS iz Ljubljane, ki je predstavilo napredno rešitev za upravljanje nepremičnin. Rešitev, ki skrbi za brezhibno delovanje nakupovalnega središča BTC in povezanih družb, temelji na platformi IBM Maximo, v podjetju SmartIS pa so razvili še pameten sistem prikaza vseh za poslovanje ključnih kazalnikov, ki omogočajo izjemen realnočasovni vpogled v poslovanje ter delovanje vseh (pod)sistemov. Rešitev Smart RAM združuje prav vse informacije o nepremičninah, vzdrževanju, podizvajalcih, najemnikih, finančnih elementih ter naboru storitev, pametni algoritmi pa skrbijo za visoko avtomatizacijo nalog (prediktivna vzdrževalna dela, podaljševanje pogodb, alarmiranje …). Zaradi v sistem vgrajene umetne pameti upravitelj veliko bolj preprosto upravlja najemnike, stroške, energijo, naložbe in druge projekte. Ker imajo do sistema dostop tudi najemniki, lahko ti preprosto naročijo različne storitve – podajo zahtevo za storitev ali material, sistem pa samodejno proži naloge za vzdrževalce. Finančni modul rešitve poskrbi tudi za sistem obratnih dražb, ki močno poenostavi in poceni nabavo materiala upravitelju, tesna integracija s sistemom ERP pa omogoča samodejno likvidacijo računov (kadar se vsi podatki ujemajo). V zadnjem letu so v BTC z implementacijo pametne rešitve za upravljanje poslovanja znižali operativne stroške za desetino in tako prihranili več kot pol milijona evrov, hkrati pa so povečali zadovoljstvo najemnikov ter znižali ogljični odtis poslovanja.

Bančništvo s slovenskim zgledom

IBM-ovo tradicionalno izjemno uspešno področje rešitev za banke je s svojo rešitvijo obogatilo podjetje SRC, ki se že več kot dvajset let ukvarja z razvojem rešitev za finančno industrijo. V zadnjih treh letih je za banke razvilo platformo za razvoj kompozitnih procesno-transakcijskih aplikacij, preko katere je mogoče povezati različne ponavadi že malce zastarele silosne sisteme in jih nadgraditi v celovito moderno rešitev. Ta zaposlenim v banki omogoča dostop do vseh podatkov, aplikacij in informacij, ki jih potrebujejo pri opravljanju svojega dela. V nasprotju s tradicionalnimi aplikacijami, pri katerih uporabnik izvaja procese v glavi in uporablja računalnik kot pripomoček, nova pametna platforma omogoča popolno avtomatizacijo procesov, ki jih z izvajanjem postopoma optimizira.

Na konferenci InterConnect so v sodelovanju z referenčno stranko, eno vodilnih slovenskih bank, predstavili rešitev, ki temelji na referenčni v Sloveniji izdelani platformi, storitveni arhitekturi in sodobnih sistemih za upravljanje procesov. Ta podjetjem omogoča nadaljnjo uporabo več starejših aplikacij oziroma informacijskih sistemov različnih generacij, ki bi jih sicer morali zaradi potrebe po konkurenčnosti in spremenjenih poslovnih modelov posodobiti oziroma zamenjati. Platforma omogoča integracijo vseh omenjenih rešitev v za uporabnika navidezno eno samo novo rešitev, s katero lahko izvaja vse procese, v katerih je udeležen, in pri tem uporablja vse naprave, ki so mu danes na voljo – od računalnika do tablice in telefona. Tak pristop omogoči podjetju postopno zamenjavo zastarelih rešitev, kar je zaradi kompleksnosti in finančnega vložka pogosto edina izvedljiva pot.