Preobrat: DUTB ugodil zahtevam zaposlenih v Alpini

Slaba banka imenovala novega nadzornika, kmalu razširištev vodstva žirovske družbe.

čet, 24.03.2016, 20:19; spremenjen: 11:05

Ljubljana - Predstavniki zaposlenih v Alpini in predstavniki občine Žiri so bili po današnjem sestanku z vodstvom Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) pozitivno presenečeni, saj jim je slaba banka, kot kaže, stopila na proti pri iskanju skupnih rešitev.

Alpina se je zaradi menedžerskega odkupa znašla v visokih dolgovih in zato nujno mora skozi proces prestrukturiranja. A kot smo že poročali, sta se pogleda predstavnikov zaposlenih in lokalnih oblasti na eni strani ter DUTB kot lastnika na drugi strani pri tem precej razlikovala. Zaposleni so zahtevali odhod direktorice Barbare Vtič Vraničar in prekinitev drage svetovalne pogodbe z nemško družbo Admetam in kot kaže, so določene premike v tej smeri tudi dosegli.

Predstavnik zaposlenih v Alpini Milan Sovinc je pojasnil, da jim je vodstvo DUTB zagotovilo, da naj bi žirovska družba po 10. aprilu dobila raširjeno poslovodstvo. Poleg tega naj bi pogodba z Admetamom veljala le še do 30. aprila. V tem času pa naj bi po besedah Sovinca predstavniki Admetama skupaj z zaposlenimi iskali rešitve. Tako naj bi tudi na novo opredelili, ali in koliko presežnih delavcev je v družbi. Sindikat se je pred sestankom že preoblikoval v stavkovni odbor za opozorilno stavko, a so jih obljube DUTB za zdaj pomirile.

Novi nadzornik je Gregor Kranjc

DUTB je po nedavnem odstopu dosedanje nadzornice Alpine Mateje Zavadlal imenoval tudi novega člana nadzornega sveta. To je postal Gregor Kranjc iz slabe banke.

Iz DUTB so sporočili, da so ključni deležniki so začeli odprt in konstruktiven dialog ob zavedanju, da družba nujno potrebuje prestrukturiranje. Strinjali so se tudi, da bodo storili vse kar je v njihovi moči, da bo Alpina znova zaživela kot zgodba o uspehu.

»Rezultat sestanka je zavedanje na vseh ravneh, da je ukrepe, nujne za preživetje Alpine, treba nadaljevati in izvesti do konca. DUTB je prisluhnila zaposlenim in bo v bližnji prihodnosti okrepila vodstvo Alpine z domačimi strokovnjaki. Upoštevala bo tudi argumente glede stroškov zunanjih svetovalcev. DUTB podpira namero nadzornega sveta Alpine, s katero bodo sodelovanje z dosedanjimi svetovalci omejili do konca aprila in zagotovili učinkovito predajo poslov novemu okrepljenemu vodstvu. Alpina bo v sodelovanju z delavci nekatere ukrepe iz načrta prestrukturiranja ponovno pretehtala. V prihajajočih tednih bodo skupna prizadevanja usmerjena v krepitev prodajnih in marketinških aktivnosti, postopke racionalizacije v Romuniji in analize učinkov alternativnih ukrepov glede proizvodnje na Kitajskem,« so pojasnili v DUTB.

DUTB napoveduje pomoč presežnim delavcem

»Zelo me veseli, da je prišlo do včerajšnjega sestanka in da so vsi prisotni deležniki konstruktivno pristopili k predstavljanju svojih argumentov. Menim, da je odprt dialog ključnega pomena. Zelo cenimo dragoceno znanje in izkušnje, ki jih lahko doprinesejo delavci in drugi deležniki Alpine. Prav tako me veseli, da prestrukturiranje ni potrebno zgolj za zagotovitev preživetja Alpine, ampak tudi njenega dolgoročnega obstoja kot globalne blagovne znamke slovenskega izvora, « je ob tem izjavil Imre Balogh, glavni izvršni direktor DUTB. Dodal je, da bodo zaposlenim, ki bodo ostali brez dela, s socialnim načrtom ublažili prehodno obdobje in jim pomagali iskati bodisi novo zaposlitev oziroma druge primerne rešitve.

Po sestanku je bil zadovoljen tudi župan občine Žiri Janez Žakelj: »V občini Žiri smo zadovoljni z rezultati včerajšnjih pogovorov s predstavniki DUTB in se zavzemamo za izvedbo nadaljnjih dogovorjenih korakov, za katere upamo, da bodo pripomogli k stabilnim razmeram v lokalni skupnosti tudi v prihodnje.«

Prijavi sovražni govor