Priložnosti pri obnovljivih virih energije

Gospodarsko sodelovanje z Italijo: Naša zahodna soseda ponuja številne poslovne priložnosti.
Objavljeno
23. februar 2016 17.14
Erika Repovž
Erika Repovž
Ljubljana - Italija zavzema drugo mesto v slovenski zunanjetrgovinski menjavi. Po podatkih statističnega urada se je v letu 2014 skupni obseg blagovne menjave med državama povečal za 6,7 odstotka in dosegel 6,4 milijarde evrov oziroma 14 odstotkov celotne blagovne menjave, pri čemer je znašala vrednost slovenskega izvoza 2,7 milijarde evrov, uvoza pa 3,7 milijarde evrov.

Za slovenski izvoz v Italijo je značilno veliko število izdelkov in izvoznikov, med katerimi narašča število malih in srednje velikih podjetij, ki večinoma poslujejo s severno Italijo. Med Slovenskimi podjetji na italijanskem trgu so v ospredju proizvajalci iz lesne oziroma lesno-predelovalne industrije, predelave plastike in stekla, iz nekaterih branž v tekstilni industriji ter iz avtomobilske industrije, navtike ter gradbeništva.

Največ povpraševanja italijanskih podjetij po slovenskih dobaviteljih je na področju bančništva oziroma na področju finančnih storitev. Izmed sektorjev, ki so največ povpraševala po dobavah iz Slovenije in ki izkazujejo potencial za nadaljnji prodor slovenskega izvoza, so najpomembnejše: kovinsko-predelovalna industrija, gradbeni sektor, proizvodnja motornih vozil in njihovih delov, proizvodnja plovil ter proizvodnja energije iz obnovljivih virov.

Četrti največji tuji investitor

Italija se za Avstrijo, Švico in Nemčijo uvršča na četrto mesto med tujimi investitorji v Sloveniji. Njihove naložbe v naši državi v zadnjih desetih letih nenehno naraščajo. Povpraševanje italijanskih investitorjev po vlaganjih v slovensko gospodarstvo se je povečalo zlasti po vstopu naše države v EU. Leta 2014 je vrednost italijanskih neposrednih naložb v Sloveniji dosegla 803 milijone evrov oziroma 7,9 odstotka vseh tujih naložb v Sloveniji, pri čemer je prevladoval lastniški kapital.

Bisol - eden večjih na italijanskem trgu

Skupina Bisol Group je na italijanskem trgu prisotna kot ponudnik različnih lastnih solarnih rešitev kot so visokokakovostni fotonapetostni moduli z visokimi vršnimi močmi, inovativne nosilne konstrukcije, solarna razsvetlava, ipd. V Bologni imajo tudi lastno predstavništvo, ki po besedah vodje podružnice skupine BISOL Group v Italiji Matevža Kastelica, od ustanovitve leta 2010 beleži pozitivne prodajne rezultate, lani pa so dosegli rekordni, 8-odstotni tržni delež. Sodelujejo z najpomembnejšimi italijanskimi distributerji elektromateriala in solarne opreme ter izvajalci solarnih elektrarn na ključ.

Za sodelovanje z našimi zahodnimi sosedi so se odločili, ker podpirjo obnovljive vire energije in so ena prvih držav v svetovnem merilu, kjer fotovoltaika deluje brez subvencij. Italijani so se tem zgled drugim, kar zadeva ekonomsko upravičenost naložb v sončne elektrarne in doseganje trajnostnega razvoja

Po Kasteličevih besedah je poslovno sodelovanje z Italijani odvisno od mnogih dejavnikov. Pri italijanskih kupcih je bistven osebni pristop oziroma stik. Pomembno je tudi, da znajo poslovni partnerji prisluhniti njihovim specifičnim zahtevam. Vstop na italijanski trg je bil za Bisol precej težak, vendar so stranke prepričali s kakovostjo proizvodov in dobrim servisiranjem. Zdaj je to eden od strateških trgov supine Bisol, zato nameravajo svojo prisotnost v Italiji še okrepiti.