Prodaja Adrie cenejša od drugih rešitev

Nemški sklad bo za delež države, SDH in DUTB odštel 100.000 evrov, manjšinskim delničarjem pa okrog 300.000 evrov.
Objavljeno
19. januar 2016 15.34
Aleš Stergar
Aleš Stergar

Ljubljana − Država bo Adrio Airways dokapitalizirala s 3,1 milijona evrov, v Luksemburgu registrirana bavarska družba 4K Invest pa z milijonom evrov. 4K Invest bo v skladu s podpisano prodajno pogodbo sedanjim lastnikom skupaj izplačal okrog 400.000 evrov.

V sporočilu so v SDH zapisali, da je 4K Invest, eden vodilnih specialistov za poslovne preobrate v Evropi, in bo, »poleg vplačila kapitala, omogočil tudi razvoj in ohranitev slovenskega nacionalnega prevoznika ter duge dolgoročne pozitivne učinke, ki iz tega izhajajo.«

Prodajni postopek je bil izveden »profesionalno, transparentno in enakopravno« ter v skladu z mednarodno prakso na tem področju. Za končnega kupca je bil izbran investicijski sklad s sedežem v Luksemburgu, »4K Invest (prek 4K KNDNS GmbH)«.

V obrazložitvi državne dokapitalizacije so v SDH zapisali, da 3,1 milijona evrov »ne presega ocenjenih neposrednih stroškov stečaja družbe« in da gre za bolj gospodarno odločitev, saj bo strošek za državo nižji kot v primeru stečaja ali ustanovitve nove letalske družbe. Delujoča AA prispeva v državni proračun na leto okoli deset milijonov evrov davkov, medtem ko bi bil pri negativnem scenariju proračun neposredno bremenjen tudi za visoke stroške nadomestil za čas brezposelnosti za zaposlene«.

V SDH in DUTB ocenjujejo, da bo Adria Airways »dobila lastnika, ki bo družbo prestrukturiral, ohranil slovenskega nacionalnega prevoznika in ga razvijal tudi v prihodnje ter s tem omogočil dolgoročne pozitivne učinke na proračun, slovensko gospodarstvo, razvoj stroke in vse deležnike družbe.«

Dokapitalizacija in zaključek transakcije sta vezana na pridobitev soglasij regulatorjev trga ter na izpolnitev drugih, s pogodbo določenih odložnih pogojev.

»Investicijski sklad 4K Invest je visoko specializiran sklad, ki svojim družbam nudi aktivno podporo pri povratku k dobičkonosnosti in pri zagotovitvi neodvisnosti od prejšnjega lastništva. Z več kot dvajsetletnimi izkušnjami in skoraj dvesto primeri poslov z uspešnim poslovnim preobratom v družbah, doseženim v sodelovanju z upravo in partnersko ekipo, se 4K Invest uvršča med vodilne specialiste za poslovni preobrat v Evropi,« so zapisali v SDH.

»Nova strategija Adrie Airways bo po navedbah kupca ohranila osredotočenost na slovenski, albanski, kosovski in makedonski trg, družba bo letela z modernimi letali in se povezovala s svetom prek mreže Star Alliance. Adria Airways bo še naprej razvijala hibridni poslovni model in zagotavljala redne letalske linije, ki bodo privabljale poslovne stranke in turistom zagotavljale ugodne cene. Po navedbah kupca se pričakuje, da bo letalska družba dopolnila svojo floto z več modernimi letali, da bo tako povečala svojo mednarodno omrežje. Adria Airways bo še naprej nudila svoje storitve na novem estonskem trgu,« še navajajo v SDH obljube 4K Investa.