Cimos: Prodaja se vleče, 
delavci se organizirajo

Rok za oddajo zavezujočih ponudb podaljšan na marec. Delavci zaskrbljeni.

pon, 15.02.2016, 15:40; spremenjen: 20:41

Info

Vrednost Cimosa, skupaj z dolgovi, so že pred časom ocenili na približno 250 milijonov evrov. Lastniki Cimosa so: DUTB (47,5 odstotka), SDH (24,26 odstotka), NLB (9,44 odstotka), International Financial Co. (7,7 odstotka), Gorenjska banka (5,74 odstotka), Abanka Vipa (2,42 odstotka), NKBM (2,2 odstotka) in SID banka (0,74 odstotka).

Koper - Vsi, ki so pričakovali, da bodo prodajalci Cimosa, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma Ernst & Young, do sredine februarja vendarle imeli končne, izboljšane ponudbe za nakup koprskega Cimosa, so te dni malce razočarani. V DUTB ne komentirajo, iz Cimosa pa je slišati neuradna opozorila, da je glede na napovedi čas za oddajo zavezujočih ponudb vse do konca marca.

Vodstvo Cimosa je že lani jeseni napovedalo, da pričakujejo sklenitev pogodbe o prodaji Cimosa do konca prvega četrtletja leta 2016. Če je čas za oddajo izboljšanih zavezujočih ponudb do konca marca, se lahko teoretično zgodi, da bi potem samo dan kasneje že sklenili kupoprodajno pogodbo, pravi naš neuradni vir iz Cimosa. Očitno pa se nekaj zapleta in vleče. V skrbeh so tudi zaposleni, ki so se v začetku februarja vendarle sestali z upravo podjetja, to je s svetom za upravljanje družbe, v katerem so tako predsednik uprave Gerd Rosendahl kot trije izvršni direktorji: Janez Gradišek (za tehnologijo), Andraž Brodnjak (za finance) in Reinhold Vial (za proizvodnjo).

Predstavniki zaposlenih so upali, da bodo izvedeli kaj pomembno novega, vendar jim uprava več od tistega, kar je bilo znanega že sredi januarja tudi javnosti, ni mogla povedati. To pa je, da so zavezujoče ponudbe oddali trije ponudniki: Nijaz Hastor, španska družba CIE Automotive in italijanski finančni sklad, ki spada med večje prodajalce avtomobilskih delov v svetu in ga nekateri uvrščajo med najbolj zaželene kupce Cimosa.

Svet delavcev po 20 letih

Delavci so na sestanku seznanili vodstvo družbe, da bodo po 20 letih ponovno okrepili vse mehanizme delavskega soupravljanja in sodelovanja pri nadzoru poslovanja. Od postopka prisilne poravnave leta 1996 in od prihoda tedanjega vodstva, nekdanjega predsednika uprave Franca Krašovca, so bili zaposleni povsem izključeni iz upravljanja družbe. Zato so 10. februarja letos izvolili nove sindikalne zaupnike v poslovnih enotah in po 20 letih izvolili nov, 13-članski svet delavcev, v katerem je predsednik sveta delavcev postal Trajko Isovski, ki je doslej vodil sindikalno podružnico sindikata SKEI. Krmilo podružnice SKEI v Cimosu pa je prevzel Janez Slemnik. Svet delavcev je razpisal tudi postopek kandidature za dva člana nadzornega sveta iz vrst zaposlenih.

Novih pogodb ni na pretek

Niti v nadzornem svetu Cimosa 20 let ni bilo nikogar od zaposlenih. Po starem statutu bi lahko bili trije, novi statut predvideva dva člana, ki ju bodo izvolili 26. februarja. Cimosov nadzorni svet v okrnjeni sestavi deluje že od pomladi 2014, ko je odstopila večina članov in je v njem ostal samo Andro Ocvirk, kasneje pa so imenovali še dva člana iz Nemčije. Čez mesec ali dva pa bodo v podjetju začeli še postopek imenovanja delavskega direktorja.

Delavci so v skrbeh zato, ker tudi kupci njihovih proizvodov ves čas ponavljajo, da je od lastništva odvisno nadaljnje sklepanje novih pogodb s Cimosom. Stare pogodbe postopoma ugašajo, novih pa ni ravno na pretek. Če bo posla vse manj, bodo kmalu ogrožena delovna mesta.

Prijavi sovražni govor