Prodaja Marifarma propadla

Italijansko-slovenska družba Labiofam Europe do 22. marca ni plačala prvih 100.000 evrov in predložila bančne garancije.
Objavljeno
23. marec 2016 17.03
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Maribor - Prodajni postopek mariborskega farmacevtskega podjetja Marifarm, ki je preko Mariborskih lekarn v lasti občin, je dokončno propadel, saj italijansko-slovenska družba Labiofam Europe do 22. marca ni uresničila napovedi ter plačala prvih 100.000 evrov in hkrati predložila bančne garancije. Na mariborski občini upajo na morebitne nove ponudnike.

Kot so pojasnili na mestni občini, je postopek prodaje omenjenemu kupcu zaključen, saj so takšno odločitev sprejeli že na prejšnji seji sveta občin ustanoviteljic, kjer so določili skrajne roke plačila.

Še danes se bo sestala komisija za prodajo, ki bo obravnavala postopek prodaje, naslednji teden v torek pa bodo sklicali novo sejo sveta ustanoviteljev Mariborskih lekarn.

Pojavil se je drug zainteresiran kupec

»Kar se ustanoviteljev tiče, interes za prodajo obstaja, prav tako imamo informacije, da obstaja drug zainteresiran kupec, ki se zanima za nakup,« so sporočili iz Mestne občine Maribor in dodali, da bo vse odločitve glede nadaljnje prodaje oziroma pogovora z drugim potencialnim kupcem sprejela komisija za prodajo.

Na mariborski občini ob tem še dodajajo, da jih veseli, da, kot kaže, obstaja več kot samo en kupec in se bo postopek prodaje morda nadaljeval z drugim ponudnikom.

Marifarm je že nekaj časa v finančnih težavah, zato so lani začeli s postopkom njegove prodaje. Zavezujoči ponudbi sta oddala ukrajinski Arterium Corporation in Labiofam Europe s sedežem v Kopru, komisija za vodenje postopka prodaje pa se je na koncu pogajala le s slednjim, ki pa kljub večkratnemu podaljšanju roka ni izpolnil določenih pogojev.

Marifarm, ki zaposluje okoli sto ljudi, je bil ustanovljen jeseni 2008 z oddelitvijo od hčerinske družbe mariborskih lekarn Farmadent. Že od vsega začetka je podjetje poslovalo z izgubo, predvsem zaradi večmilijonskega kredita za izgradnjo stavbe, vredne 32 milijonov evrov.