Proteinski praški iz žuželk

Da na mladih svet stoji, so dokazale tudi tekmovalne ekipe start-up vikenda Več kot hrana.

Objavljeno
11. november 2014 12.21
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana − Ekipa Protein-sect je s prehranskim dopolnilom iz insektov navdušila tako strokovno komisijo kot preostale udeležence start-up vikenda Več kot hrana, ki je potekal na Biotehniški fakulteti (BF) Univerze v Ljubljani.

Že drugi tovrstni dogodek sta organizirala Biostartup ekipa Študentskega sveta Biotehniške fakultete (ŠSBF) in Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR). Udeleženci, predvsem študentje različnih smeri, so s pomočjo strokovnih mentorjev, akademikov in podjetnikov iz stroke razvijali svoje poslovne priložnosti s področja živilske, gostinske in prehrambne industrije. Približno 50 udeležencev, ki so se razdelili v devet interdisciplinarnih ekip, je na zaključni prireditvi pred komisijo, ki so jo sestavljali Aleš Kuhar (BF), Roman Medved (RRA LUR), Mateja Modic (podjetje Žito), Simona Rataj (GZS), Lidija Honzak (LUI) in Aleš Pustovrh (podjetje Bogatin), predstavilo svoje ideje.

V ekipi Protein-sect so Tadej Pliberšek, Anže Perčič, Jure Vidmar, Matjaž Vidmar, Tina Dobelšek in Domen Krč, ki so si zamislili proizvodnjo proteinskih praškov iz mokarjev, majhnih žuželk, ki jih je preprosto gojiti in predelati v visokoproteinske praške.

Drugo mesto je zasedla ideja Več kot kruh, ki je sprejela Žitov izziv in pripravila različne inovativne pekovske izdelke iz vsakdanjih sestavin, tretje pa ekipa Whey better s sladoledom iz sirotke, ki ima povečano vsebnost beljakovin. Ekipe so predstavile še aplikacijo za hitre nasvete o pripravi obrokov, dražeje z izvlečki zelenega čaja, zelenjavno ploščico, prehranske izdelke iz koprive, prenosno komoro za gojenje zelišč in zelenjave ter aplikacijo za gostince z možnostjo hitrih akcij.