Prvi mož Googla za Evropo skriva plačo

V britanskem parlamentu je Matt Brittin zagovarjal davčne prakse ameriškega spletnega velikana in razjezil poslance.

Ba. Pa., STA
čet, 11.02.2016, 15:30

London − Šef Googla za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko Matt Brittin je danes v britanskem parlamentu zagovarjal davčne prakse ameriškega spletnega velikana. Med drugim je poslance razjezil, ker jim ni znal povedati, koliko zasluži. »Očitno davkoplačevalci živijo v drugem svetu,« mu je očitala poslanka laburistov Meg Hillier.

Brittina je zasliševal odbor britanskega parlamenta za nadzor javnih financ, ki ga vodi Hillierjeva. Google se je pod lupo znašel zaradi domnevnega izogibanja plačevanju davkov.

Predsednica odbora je menedžerja med drugim vprašala, koliko zasluži. Brittin ni znal povedati in je ponudil, da točne številke poslancem pošlje kasneje.

»Davkoplačevalci, naši volivci, so zelo jezni. Očitno živijo v zelo drugačnem svetu kot vi, če nam ne znate niti povedati, koliko ste plačani,« je bila jezna Hillierjeva.

Plačati mora 166 milijonov evrov

Britanski davčni urad je prejšnji mesec sporočil, da bo Google za poravnavo za zadnjih deset let delovanja v Veliki Britaniji plačal dodatnih 130 milijonov funtov (166 milijonov evrov). Podjetje na Otoku ustvari 11 odstotkov globalnega prometa.

Medtem ko je finančni minister George Osborne dogovor razglasil za zmago, pa je bila javnost manj zadovoljna. Še posebej po tem, ko se je izkazalo, da je Google samo v zadnjih 18 mesecih v Veliki Britaniji ustvaril 106 milijonov funtov dobička ob 1,18 milijarde funtov prihodkov.

Laburisti so Google obtožili, da plačuje le triodstotni davek, kar pa je Brittin zanikal. »Razumem jezo in razumem, da bodo ljudje, ko vidijo navedbe, da plačujemo triodstotni davek, jezni. A to ni res. Plačujemo 20-odstotni davek,« je zagotovil.

Globalni šef Googla za davčne zadeve Tom Hutchinson pa je poudaril, da številke 130 milijonov niso izpogajali in ni bila kar tako vržena na mizo. Davčni urad jo je oblikoval na podlagi večletne natančne revizije, je zagotovil.

Samo obresti, brez kazni

V 130 milijonov funtov je vključenih 18 milijonov funtov obresti, ne pa tudi morebitne kazni. Kot je pojasnil vodja davčnega urada za obdavčitve podjetij Jim Harra, Googlu niso naložili kazni, ker bi mu bilo zelo težko dokazati malomarnost pri plačevanju davkov.

Prijavi sovražni govor