Ptujski lük zaščiten v EU

Med drugim so zaščiteni še oljčno olje Slovenske Istre, Kočevski gozdni med, Nanoški sir, Prleška tünka ...

Objavljeno
23. december 2011 18.17
Posodobljeno
23. december 2011 20.00
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo

Ljubljana – Evropska komisija je v uradnem listu EU objavila registracijo Ptujskega lüka, ki je tako pridobil zaščiteno geografsko označbo (ZGO). Ptujski lük je tako deseti slovenski proizvod z zaščito, registrirano v Uniji.

Z zaščiteno označbo porekla se ponašajo še: Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Kočevski gozdni med in Nanoški sir, Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec in Šebreljski želodec ter kot zajamčena tradicionalna posebnost še Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi in Prekmurska gibanica.

Ptujski lük je staro ime za čebulo, ki jo na Ptujskem polju pridelujejo že več kot 200 let. Je značilno ploščato okrogle oblike ter rdečkaste barve luskolistov in mesa. Je zmerno ostrega okusa in ima odlične lastnosti pri kuhanju. Njegova prednost je tudi dolgotrajno skladiščenje. Za njegovo pridelavo je obvezen certifikat ekološke ali integrirane pridelave. Spravilo je obvezno ročno. Prodaja se spleten v tradicionalnih vencih ali v manjših pakiranjih.