Quadrofoil v serijsko proizvodnjo

Predvidoma junija bi začeli s proizvodnjo ekoloških plovil na Pragerskem. Naložba je vredna 35 milijonov evrov.

Ba. Pa., STA
ned, 24.01.2016, 09:42

Slovenska Bistrica - Podjetje Quadrofoil iz Slovenske Bistrice, ki je pred časom razvilo istoimensko energetsko učinkovito in tehnološko napredno ekološko plovilo in napovedalo njihovo serijsko proizvodnjo, bo kot kaže vendarle uresničilo svoje načrte. Predvidoma junija naj bi začeli s proizvodnjo na novi lokaciji na Pragerskem, kamor bodo vložili 35 milijonov evrov.

Kot je povedal direktor podjetja Marjan Rožman, je bilo leto 2015 za njih prelomno, saj so potencialni kupci v njihovem produktu prepoznali plovilo, ki bo očitno v prihodnosti krojilo trg. Ob tem so povečali ekipo, zato je njihov največji izziv, da prednaročila za skoraj 200 plovil tudi realizirajo.

V podjetju upajo, da bodo v prvih mesecih letos prve kose že poslali kupcem, obenem pa so že lani z okrepljeno razvojno ekipo začeli razvijati nove modele. "Zagotovo lahko leto 2015 označimo kot leto, ko smo prerasli pot start upa in prehajamo v hitro rastoče podjetje. Še vedno pa smo zelo občutljivi in poslovno okolje je tisto, ki nam bo dalo bodisi dodatno prednost, ali pa nas bo v nekih primerih tudi ustavilo," je dejal Rožman.

Čeprav se začetek serijske proizvodnje vleče že nekaj časa, prvi mož Quadrofoila pravi, da želijo zagotoviti najvišjo možno kakovost proizvoda, glede na storjeni napredek v tem času pa so tudi njihovi naročniki in distributerji spoznali priložnost na trgu, tako da jih razumejo in spremljajo še naprej.

»Nimamo težav s kakšnim zmanjšanjem zaupanja v naš izdelek. Celo nasprotno, pred nekaj dnevi smo sklenili še dodatno naročilo za 60 plovil, ta teden 15 plovil za Hrvaško, v naslednjih tednih pričakujemo še naročilo za 100 plovil,« pravi Rožman in dodaja, da to samo potrjuje dejstvo, da nujno potrebujejo lastne proizvodne prostore.

Plovila trenutno sestavljajo na območju Impola, ki je tudi eden od okoli 40 dobaviteljev sestavnih delov, letos pa so pred pomembno investicijo in selitvijo v Pragersko, kjer so odkupili zemljišče podjetja Wienerberger.

Več kot 100 plovil mesečno

Lokacija je po besedah Rožmana odlična in jim bo omogočila proizvodnjo več kot 100 plovil mesečno, v treh izmenah tudi do 300, s čimer bi vsaj za letos uspeli potešiti prvi naval kupcev iz vsega sveta. Lokacija vsebuje vse, kar so želeli, celo jezero, ki bi ga lahko izkoristili za testiranja, blizu je železniška proga, kar je pomembno z logističnega vidika.

Naložba bo v celoti vredna okoli 35 milijonov evrov in bo izvedena v dveh fazah. Ker si želijo selitve že junija, bodo v prvi fazi uredili 2400 kvadratnih metrov velike prostore, takoj za tem pa se bodo lotili druge faze, ki bo končana januarja 2018. Takrat naj bi bila urejena celotna lokacija v velikosti 22.000 kvadratnih metrov, na kateri bi lahko proizvedli tudi do 3000 plovil mesečno.

Tuji investitorji

Investicijo bodo večinoma financirali partnerji, s katerimi pogovore zaključujejo v naslednjih tednih. O tem, za koga gre, Rožman za zdaj še ne želi govoriti, gre pa v glavnem za tuje investitorje.

Že letos bi po najslabšem scenariju morali narediti okoli 800 plovil, če bo vse po načrtih tudi več, za uvedba serijske proizvodnje pa bodo potrebovali dodatno delovno silo. Rožman pravi, da bodo do junija zaposlovali okoli 40 ljudi, kar je minimum za zagon proizvodnje.

Potencialni kupci so ekološko osveščeni ljudje, ki želijo uživati v nečem novem in imajo radi naravo, po drugi strani pa imajo naročnike, ki želijo s plovili ustvarjati posel z uporabo v komercialne namene. Prihajajo z vsega sveta, od ZDA in Kanade do arabskega sveta, predvsem Dubaja, kjer je trenutno tudi njihov edini distributer. Naročila prihajajo tudi iz Singapurja, Avstralije, v Evropi pa predvsem iz Nizozemske, Velike Britanije in Švedske.

Prijavi sovražni govor