Ramljak izgublja zaupanje države

Razkritje visokih zaslužkov izrednega pooblaščenca Agrokorja.

pon, 12.02.2018, 09:00

Zagreb – Razkritje o velikanskih prihodkih, ki jih prejemajo nekdanje podjetje izrednega Agrokorjevega pooblaščenca Anteja Ramljaka in ljudje, do pred kratkim povezani z njim, je poenotilo ne ravno vedno enotno hrvaško državno vodstvo. Mediji so razkrili, da Ramljakovo podjetje Texo Management na leto prejme 1,6 milijona evrov.

V združenju malih Agrokorjevih delničarjev so izračunali, da podjetje s štirimi zaposlenimi zasluži 2,5-krat več od skupnega denarnega zneska, ki ga na Hrvaškem na leto zaslužijo drugi ponudniki storitev finančnega svetovanja. Izračunali so tudi, da mesečne plače Agrokorjevih svetovalcev, ki jih je najelo podjetje AlixPartners – zanimivo, da se je to zgodilo na dan, ko so se dogovorili o storitvah glede svetovanja in prestrukturiranja z izrednim pooblaščencem Ramljakom – presegajo letni znesek bruto plač, ki jih direktorji AlixPartners zaslužijo v ZDA. Za posle, povezane s prestrukturiranjem, namerava Ramljak porabiti 70 milijonov evrov.

Najem nekdanjega podjetja in izplačevanje visokih honorarjev je hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović označila za »globoko nemoralno«. Predsednik sabora Gordan Jandroković je takšno ravnanje označil za »sporno, saj zdrav razum pravi, da to ni bila najboljša odločitev«, premier Andrej Plenković pa je povedal: »To ni dobro. Nisem vedel, koliko prejemajo svetovalci.« Sicer zgovoren izredni pooblaščenec Ramljak o tem neprijetnem razkritju za zdaj ni povedal niti besede, vendar njemu naklonjeni mediji in novinarji javno trdijo, da je vsa zgodba, povezana z visokimi honorarji, pravzaprav poceni populizem. Zatrjujejo, da drugod po svetu najem takšnih svetovalcev navadno stane vsaj odstotek skupnih dvomljivih finančnih terjatev, to pa je v primeru Agrokorja celo nekoliko manj od predvidenih 70 milijonov evrov.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor