Razkrivamo zapisnik burne skupščine Palome

Upravi SDH zaradi Palome grozi kazenska ovadba.
Objavljeno
07. januar 2016 17.43
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Dokapitaliazcijska skupščina Palome še dviguje prah. Mala delničarka Palome Nevena Tea Gorjup, ki je zaradi oškodovanja malih delničarjev in države, že napovedala izpodbojno tožbo na sklep torkove skupščine, je sporočila, da bo ob tem zoper upravo SDH vložila kazensko ovadbo.

»Če tudi nadzorni svet SDH ne bo ustrezno uveljavil svoje odgovornosti, bom kazenske ovadbe in odškodninske tožbe, vložila ne samo zoper člane uprave SDH, ampak tudi zoper člane nadzornega sveta SDH,« pravi Gorjupova.

Kot je znano, se je Gorjupova na skupščini zavzemala, da bi delničarji za dokapitalizacijo in prevzem Palome sprejeli ponudbo slovaškega Eco-Investa, ki je ponujal za petino višjo ceno kot na koncu kot izbrani Abris Capital iz Poljske. Zanj je glasoval tudi Slovenski državni holding (SDH) po vodstvom Marka Jazbeca in se s tem odločil za 1,7 milijona evrov nižjo kupnino za svoj delež.

Seja nadzornikov SDH

Nadzorni svet SDH se bo do odločitve SDH na skupščini delničarjev Palome opredelil po obravnavi poročila na seji nadzornega, odgovarja prvi nadzornik SDH Damjan Belič. Po naših informacijah naj bi nadzorniki to točko obravnavali v ponedeljek. V SDH pa so že v sredo za Delo zatrdili, da so ravnali skrbno in odgovorno.

Z izjavo se je včeraj odzval tudi Eco-Invest. Kot je zapisal, so Paloma, delničarji in med njimi tudi država, z zavrnitvijo njihove ponudbe izgubili 5,4 milijona evrov. Dodali so, da bi bila Paloma v njihovih načrtih predvidena kot ključni proizvodni center, kamor bi lahko prenesli tudi del proizvodnje njihove slovaške papirniške družbe SHP, ki je sicer Palomin konkurent.

Zatrdili so še, da bi v družbo na Sladkem Vrhu naslednjih nekaj letih vložili 70 milijonov evrov, število zaposlenih pa ne le ohranili ampak celo povečali za 200. Zato verjamejo, da je zavrnitev njihove ponudbe za Palomo zamujena priložnost. Priložili so tudi izjavo Tatre bank o deponiranih sredstvih 5 oziroma 15 milijonov evrov za dokapitalizacijo Palome.

Sladkogorska družba je medtem v sodnem registru že objavila tudi notarski zapisnik torkove burne skupščine. Iz njega je razvidno, da je Gorjupova nasprotni predlog dvakrat spreminjala: prvič je Eco -Invest ponudbo za dokopaitalizacijo zvišal iz 15 na 18 milijonov, nato, pa še ceno delnice iz 3,51 na 4,01 evra.

Iz zapisnika je tudi razvidno, da so pojasnilu predsednika uprave Palome Tadeja Gosaka za 15-milijonsko dokapitalizacijo družbe prispele štiri ustrezne nezavezujoče ponudbe, med njimi tudi Eco-Investova, ki pa je za delnico ponujala tri evre, Abrisova pa 3,3 evre. Druga dva ponudnika, Hanke Tissue - MBB in Avallon - Velvet Care pa sta ponujala še manj za delnico.

Gosak: Zavajanje glede možnih sinergij

Gosak je, izhaja iz zapisnika, na skupščini pojasnil, da je po mnenju uprave Abris primeren vlagatelj za Palomo. Glede navedb o možnih sinergijah med družbami Eco-investa (skupino SHP in Mondi SCP), ki jih je izpostavljal Gorjupova, pa je prvi mož Palome dejal, da so navedbe glede možnih sinergij zavajajoče. Dodal je, da bi bilo v primeru prenosa ali zaprtja posameznih proizvodnih linij ogroženih veliko delovnih mest. Poročali smo že, da ima sicer tudi Abris v lasti tovarno higienskih papirjev, vendar ta ne nastopa na enakih trgih kot Paloma, medtem ko se trgi slovaške SHP in Palome pokrivajo.

Zapisnik še navaja, da je uprava Palome po prekinitvi skupščine ugotovila da je priložene listine Eco-Investa mogoče šteti za kredibilne. Kot je znano, je imela Paloma z Abrisom že podpisano pogodbo o dokapitalizaciji, Eco-invest pa tega pred skupščino ni podpisal, je pa po naših informacijah takšno pogodbo ponujal na skupščini. A pravna zastopnica Palome je družbi odsvetovala takojšen podpis takšne pogodbe, ker da ima zavezujočo pogodbo z Abrisom.