Dars: razrešili Kneza in Skoka, vodenje prevzema Vidic

Nadzorni svet Darsa je razrešil predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza in člana uprave Franca Skoka.

sre, 13.01.2016, 20:36; spremenjen: 22:03

Ljubljana - Nadzorniki državne avtocestne družbe so nocoj po neuradnih informacijah razrešili predsednika in člana uprave Darsa Matjaža Kneza in Franca Skoka, tako sta od zdaj v poslovodstvu še člana uprave Gašper Marc in delavski direktor Marjan Sisinger.

Vodenje Darsa naj bi po neuradnih informacijah začasno prevzel Tomaž Vidic, v preteklosti visoki uradnik na nekdanjem prometnem ministrstvu, tudi že nadzornik Darsa in kandidat za predsednika uprave Darsa. V zadnjih letih je bila njegova funkcija v Darsu, kjer je zaposlen, manj vidna in manj pomembna.

Po neuradnih informacijah je vzrok za zamenjavo Darsovo telekomunikacijsko hčerinsko podjetje Delkom. S to problematiko so se ukvarjali že prejšnji nadzorniki pod vodstvom Roberta Lična in pri njej niso našli formalnih nepravilnosti. Delkom je bil tudi predmet posebne skupščine Darsa novembra lani, na kateri je lastnica Darsa, država, dala soglasje k vrnitvi, pripojitvi Delkoma, ki je bila izvedena na zahtevo (»usmeritev«) ministrstva za infrastrukturo, da Delkom kot hčerinska družba v nasprotnem primeru lahko »pomeni oviro za pridobivanje sredstev državne pomoči oziroma poroštev«.

O drugih razlogih za razrešitev lahko zaenkrat samo ugibamo. V zadnjih dveh letih je bilo veliko govora o domnevnih nepravilnostih pri nabavi soli za posipanje cest, o obnovi poslovne stavbe Darsa v Celju,veliko negodovanja je nad protihrupnimi ograjami, ki kljub velikosti ne izpolnjujejo razpisnih zahtev. Dars je lani odprl odsek s predorom Markovec, oddal je del del na odseku Draženci-Gruškovje, del pa je v revizijskem postopku. Trenutno v Darsu preučujejo ponudbe za vzpostavitev elektronskega cestninjenja za težji promet.

V lanskem poznem poletju je nadzorovanje Darsovega poslovanja po odstopih in razrešitvi prejšnjega nadzornega sveta prevzela nova ekipa, ki jo vodi Marjan Mačkošek, sicer tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije. Na uradne informacije bo treba po pojasnilu iz nadzornega sveta še počakati.

Matjaž Knez in Franc Skok sta poslovodenje Darsa prevzela avgusta 2012, potem ko so v času druge vlade Janeza Janša zamenjali poslovodstvo Mateje Duhovnik. Po prihodu vlade Alenke Bratušek je bil zamenjan nadzorni svet, ki pa Knezovega poslovodstva ni zamenjal, predvsem predsednik Robert Ličen je ves čas poudarjal, da niso ugotovili nepravilnosti.

Povezane novice

Delkom spet del matičnega Darsa
24. november ob 13:23
Pripojitev se je zgodila zaradi poroštev.
Prijavi sovražni govor