Rudnik Trbovlje-Hrasnik se mora zapreti do konca 2018

Z novelo zakona so poslanci podaljšali zapiranje rudnika za tri leta, prejel bo tudi dodatne štiri milijone evrov.

Objavljeno
02. april 2014 20.04
M. B., gospodarstvo
M. B., gospodarstvo

Poslanci so brez glasu proti sprejeli spremembo zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) in razvojnem prestrukturiranju regije. S tem so rok za zaprtje podaljšali že drugič, tokrat na konec leta 2018, saj je leta 2000 sprejeti zakon predvideval, da se RTH postopno zapre do konca leta 2012. S prvo novelo leta 2004 so rok premaknili za tri leta naprej.

Kot je pojasnil državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Bojan Babič, se bo s podaljšanjem zapiranja rudnika med drugim tudi razbremenil državni proračun, izvedli bodo program presežnih delavcev. Z novelo zakona bo v celoti realiziran program zapiralnih del po posameznih programskih sklopih. Letos in prihodnje leto se bodo nadaljevala zapiralna dela v jamskih objektih.

Finančna sredstva za RTH-ju za letošnje leto so poslanci povečali iz pet na devet milijonov evrov, s čemer so izpolnili nedavne stavkovne zahteve rudarjev, prihodnje leto bo RTH spet prejel pet milijonov evrov. Finančne vire za leto 2014 poslovodstvo rudnika zagotavljajo z odprodajo nepotrebne jamske opreme, v 2015 pa s prodajo stanovanj.

V obdobju 2016-2018 se morajo končati vsa potrebna dela na področju ekološko prostorske sanacije površine in ustrezno razrešiti preostalo število zaposlenih. Dodatna sredstva bo ministrstvo pristojno za energetiko zagotavljajo iz svojih proračunskih postavk.

Poslanci so predlagali revizijo

V današnji parlamentarni razpravi so se danes sicer pojavili pomisleki o transparentnosti porabe okoli 180 milijonov evrov sredstev, ki so bila v preteklosti namenjena za zapiranje rudnika. Poslanci so med drugim predlagali celovito revizijo.

Kot navaja STA, je lani Slovenska odškodninska družba (Sod) že zahtevala preverbo določenih poslov v obdobju 2008-2013. Na podlagi ugotovitev revizije, ki se nanašajo na družbi Vitales RTH in RTH Solar, projekt pirolize oz. posel med nizozemskim MPI Management in podjetjem Fortuna Pil ter na izplačane donacije in sponzorska sredstva, ki so bila nakazana osebam, povezanimi s poslovodstvom ali nadzorniki RTH, je takrat uprava Soda zadolžila poslovodstvo RTH, da zoper člane organov vodenja in nadzora družbe vloži odškodninske tožbe.
Direktor RTH je Bojan Jelen je januarja pojasnil, da se bo o ukrepih zoper nekdanje vodstvo rudnika in nadzorni svet posvetoval z novimi nadzorniki in Sodom.