S testeninami za športnike prepričujejo tudi Italijane

Pekarna Pečjak z inovativnostjo kljubuje velikim proizvajalcem in išče tržne niše.

Objavljeno
04. april 2016 11.26
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Ljubljana - Slovenske testenine za izbrane in dobrih testenin vajene Italijane? Zakaj pa ne, če gre za izdelek, ki je prav zares nekaj posebnega. In visokoproteinske testenine, preprosto imenovane Pure, ki so jih po kar nekaj letih raziskav in razvoja začeli izdelovati v Pekarni Pečjak, so tak izdelek, s katerim zdaj poskušajo prepričati tudi italijanske kupce.

Testenine Pure so eno od letošnjih najbolj inovativnih živil po izboru Inštituta za nutricionistiko, pri katerem je na prvem mestu upoštevana sestava živil in njihova koristnost za zdravje. In v čem so ti testeninski svedrčki, ki so na prvi nepoznavalski pogled podobni drugim, tako zelo drugačni?

Silvester Pečjak, direktor podjetja Pekarna Pečjak, pravi, da so v njih združena najnovejša strokovna dognanja s področja športne in funkcionalne prehrane, izdelani so iz vrhunskih sestavin v najboljšem razmerju za sodobne potrebe.

Dragi dodatki

»V primerjavi z običajnimi testeninami je velik del običajnih ogljikovih hidratov pri tem izdelku nadomeščen z rastlinskimi beljakovinami. Tako smo 50 odstotkov kakovostnega durum pšeničnega zdroba nadomestili s proteinskim ekstraktom graha. Ta je v proizvodnji hrane znan kot odličen vir kakovostnih beljakovin, z daljšim časom presnavljanja, kar zagotavlja daljšo in enakomernejšo preskrbo organizma s pomembnimi hranili. Ti dodatki so zelo dragi. Na izdelku pa je tudi oznaka BCCA.«

Kaj to pomeni?

To so aminokisline, ki jih zelo radi jemljejo športniki. Ko kupujejo šejke, vedno preverjajo vsebnost BCAA. V izdelku jih je 5,3 grama na 100 gramov, kar je ena najvišjih vsebnosti v testeninah sploh. Tudi v primerjavi z visokoproteinskimi testeninami, ki se jih dobi na evropskem tržišču. Poleg tega smo seveda upoštevali, da bodo tudi jedljive. Športniki so navajeni, da njihova hrana ni tako okusna kot hrana drugih, vendar moram reči, da so te testenine po okusu zelo solidne.

Okus testenin izboljša tudi omaka.

Ja, res je, ampak športniki jih velikokrat jedo tudi brez omak. Uporabili smo rumeni grah, ki je precej drugačen od zelenega. To je izdelek, ki ima res veliko možnosti, še posebno v specializiranih trgovinah, v specializiranih prehranah. Je živilo, ki je tudi zelo primerno za vegane, zato nismo uporabili beljakovin soje, ki se je zelo izogibajo zaradi GSO.

Je izdelek že na policah?

V specializiranih prodajalnah ga že prodajamo. Ta izdelek šele poskušamo predstaviti na tuji trg, prve količine smo že poslali v Italijo, v prihodnjih dneh pričakujemo odzive. V tujini je kar težko uspeti, običajno traja približno tri mesece, da je posel sklenjen.

Kako je z inovativnostjo pri vas? So kakšne težave, ko se domislite kakšnega novega izdelka?

Imamo zelo močan razvojni oddelek, vodi ga dr. Sebastjan Filip, ki je eden vodilnih razvojnikov v Sloveniji na področju živilstva. Tako smo že leta 2004 uvedli proizvodnjo brez transmaščobnih kislin in za deset let prehiteli vso konkurenco v Sloveniji. Pri naših izdelkih se trudimo biti inovativni, problem pa je, ali to trg sprejme ali ne.

Ko poskusite osvojiti trg z nekim novim izdelkom, kje ga najprej testirate?

Testiramo jih najprej v naši maloprodaji, zaradi stroškov prodaje. Tam vidimo odziv, potem poskušamo vstopiti še k našim standardnim kupcem. Zdaj smo prvič predstavili izdelek, ki ni za standardne kupce, ampak je narejen za posebne kupce. Pri testeninah smo že nekaj let inovativni.

Na tem področju smo manjši proizvajalec, ki se ne more kosati z multinacionalkami, zato se moramo specializirati za posebne kupce. Prvič smo trgu ponudili polnozrnate testenine, ki se od drugih razlikujejo po tem, da smo izbrali samo polnozrnati durum zdrob in ne durim moke, kar pomeni, da precej manj grenijo kot druge polnozrnate testenine, zato je kupec zanje tudi pripravljen malo več plačati.

Pred kakšnim letom smo dali na trg tudi testenine iz konoplje, in sicer iz celih zrn slovenske konoplje, ki je seveda vir beljakovin. Zdaj poskušamo uvesti še to testenino in upamo, da bo taka, ki se bo tudi cenovno izplačala.

Kako uspešni ste pri prodaji konopljinih testenin?

Načrtovali smo majhno prodajo, saj gre za nišo. Če smo pri proizvodnji zmrznjenega programa vodilni, se moramo pri testeninah res specializirati, ker ne moremo konkurirati velikim. Pri nas samo stroški energije za kilogram testenin kdaj presegajo celotne stroške proizvodnje tujcev s surovinami vred.

Pri izdelavi testenin uvajamo poseben postopek, da jih naredimo bolj kompaktne, bolj vlečljive in nas že to, kar nekaj stane. Naš paradni izdelek so valjani jušni rezanci. Valjani zato, da se pozneje razkuhajo, so pa malo drugačne oblike, ker so polročno delani. Popolnoma drugo področje pa so specializirane testenine, s katerimi se trudimo poiskati še dodatne tržne niše.