S trismučnikom na smučine, nato v Katapult

Dewesoft je v nekdanji Iskri odprl podjetniški inkubator. Prvi projekt bo Hillstrike, ki se predstavlja na Kickstarterju.

tor, 09.02.2016, 19:00

Trbovlje – Trboveljski Hillstrike bo kot prvi start up pristal v novem zasavskem podjetniškem pospeševalniku za tehnološka podjetja Katapult, ki ga v prostorih nekdanje tovarne Iskra zaganja ekipa Dewesofta. Medtem ko se ustanovitelji Hillstrikea selijo v inkubator, se njihov izdelek trismučnik, nekakšen »trikolesnik« za sneg, seli na Kickstarter in na svetovna smučišča.

Hillstrike, za katerim stojijo štirje mladi Trboveljčani Matic Hribar, Janez Forte, Jaša Kofol in Rok Prašnikar, ljubitelji gorskega kolesarstva in adrenalina, je kampanjo na Kickstarterju začel včeraj. Končali jo bodo v 45 dneh, do takrat pa računajo zbrati vsaj 36 naročil ali 57.000 evrov.

Cena najbolj osnovne različice za prve naročnike je 1650 evrov. Doslej so izdelali sedem promocijskih prototipov, s katerimi odhajajo na avstrijska, švicarska in francoska smučišča, nato pa tudi na domači Vogel.

Težko najdejo sredstva

Za Kickstarter so se odločili, ker mladi podjetniki s produktom kot je njihov v Sloveniji težko najdejo sredstva. V Katapultu, kjer bodo vsako leto pomagali četverici start upov, jim bo na voljo ves know–how, ki ga v Dewesoftu ni malo; od administrativne in računovodske podpore, pomoči pri postavljanju prodajne mreže, trženju, nabavi, iskanju denarnih virov ...

Staša Baloh Plahutnik, vodja projekta Podjetno v svet podjetništva (PVSP) v Regionalnem centru za razvoj pozdravlja Dewesoftovo odločitev: »Če uveljavljeno podjetje kot je Dewesoft mlademu podjetju pomaga skrajšati poti do dobaviteljev, zmanjšati tveganja, povezana z začetkom poslovanja in jim nakazati pot do globalnih trgov, je to neizmernega pomena.«

Po dostopnih podatkih je investicija v Katapult vredna 650.000 evrov, od teh 575.000 evrov evropskih, 25.000 evrov občinskih in 50.000 evrov zasebnih sredstev.

Rojstvo trismučnika sega v leto 2011, ko se je Matic Hribar domislil, kako bi sezono gorskega kolesarjenja podaljšal v zimo, na zasnežene strmine. Zasnoval je prototip preprostega in obenem ekstremno vzdržljivega »trikolesnika za sneg« s tehniko carvinga. Zatem je z ekipo navdušencev za zabavo vsako leto razvil nov prototip.

Zimski športni industriji napovedujejo revolucijo

Lani se je projekt končal s 15–kilogramskim, še ne meter visokim in 1,86 metra dolgim trismučnikom iz 107 kosov, sestavljenim v Hribarjevi domači delavnici; okvir je iz aluminija in skupaj s smučmi ter sedežem slovenski produkt, nekaj komponent pa je tujih. Trismučnik je mogoče uporabljati na vseh žičnicah.

Ekipa Hillstrikea zimski športni industriji napoveduje podobno revolucijo, kakršno je v 90. letih prineslo deskanje na snegu.

Prijavi sovražni govor