Saudova Arabija namerava privatizirati Aramco

Presečišče: Naftni velikan, ki bi lahko postal najvrednejše podjetje sveta

ned, 17.01.2016, 12:00

Saudskoarabska naftna družba, ki je v stoodstotni državni lasti, razmišlja o javni ponudbi svojih delnic na borzi. Morebitna delna privatizacija družbe bi bila samo eden od ukrepov, s katerimi se namerava Saudska Arabija spopasti z vse nižjimi cenami nafte in tako privabiti nove vire naložbenih sredstev.

Začetki saudskoarabske naftne družbe Saudi Aramco segajo v trideseta leta prejšnjega stoletja, ko je Saudska Arabija podpisala pogodbo o dodelitvi koncesije za iskanje nafte s takratnim ameriškim podjetjem Standard Oil of California, to pa je koncesijo prepustilo svoji podružnici Californian Arabian Standard Oil Company (Casoc). Deset let pozneje se je Casoc preimenoval v Arabian American Oil Company oziroma Aramco, ki je do takrat postal last več ameriških podjetij in do konca petdesetih let že pridobival več kakor milijon sodov nafte na dan. Saudska vlada je začela v sedemdesetih letih odkupovati lastniški delež v družbi od ameriških podjetij in do leta 1980 popolnoma prevzela Aramco, ki se je nato s kraljevim odlokom preimenoval v Saudi Arabian Oil Company oziroma Saudi Aramco. Družba danes velja za največjo naftno družbo na svetu in upravlja vse energetske vire v Saudski Arabiji, ki ima 16 odstotkov vseh dokazanih zalog surove nafte na svetu in je največja izvoznica nafte na svetu. Vrednost družbe Saudi Aramco ocenjujejo na več tisoč milijard dolarjev.

Saudska Arabija se zaradi zelo velikega padca cen nafte, katere vrednost se je v zadnjem letu in pol znižala za okoli 70 odstotkov, spopada z vse višjim proračunskim primanjkljajem, ki je lani znašal že 15 odstotkov BDP. Pred kratkim je zato napovedala paket varčevalnih ukrepov, s katerimi namerava zvišati davke in cene energentov. Poleg tega bo začela izvajati program, s katerim bo znižala plače v javnih družbah, za katere je treba nameniti več kakor polovico vseh proračunskih izdatkov, in začela izvajati privatizacijo javnih družb. Vodstvo Saudske Arabije je zato začelo razmišljati tudi o tem, da bi na borzi ponudilo delnice družbe Saudi Aramco. Sin saudskega kralja in minister za obrambo Mohamed bin Salman, ki usmerja prizadevanja za prestrukturiranje državnega gospodarstva, je medijem pred kratkim namreč sporočil, da je navdušen nad idejo o prvi javni ponudbi delnic družbe Saudi Aramco in da se bodo o tem odločali v prihodnjih nekaj mesecih. Odločiti se bodo morali tudi o tem, ali bodo delnice lahko kupovala tudi tuja podjetja ali bodo nakup dovolili samo lokalnim kupcem. Z napovedano delno privatizacijo največje naftne družbe na svetu bi Saudska Arabija pokazala, da se pripravlja na dolgotrajno obdobje nizkih cen nafte, ki ga bo najlažje preživela z novimi viri prihodkov in naložb.

Prijavi sovražni govor