Bo DUTB uspel prevzem poslov v Savi?

Sodišče bo še enkrat odločalo o predlogu DUTB za prenos pooblastil za vodenje poslov v Savi na DUTB.
Objavljeno
11. februar 2016 18.25
V. T.
V. T.

Ljubljana – Bo Družbi za upravljanje terjatev bank vendarle uspelo prevzeti posle v Savi in zamenjati njeno upravo? O tem bo znova odločalo okrožno sodišče v Ljubljani, medtem pa se bliža čas, do katerega morajo upniki insolventnega holdinga sodišču predložiti načrt njene prisilne poravnave.

Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) novembra lani ni uspelo prevzeti poslov v Savi, a vse kaže, da se pravni ping-pong okrog omenjenega vprašanja nadaljuje. Višje sodišče je te dni namreč ugodilo pritožbi DUTB na sklep ljubljanskega okrožnega sodišča, s katerim je to novembra lani zavrglo predlog slabe banke za prenos pooblastila za vodenje poslov v Savi na njene upnike.

Takrat je sodišče svojo odločitev utemeljilo s tem, da Savini upniki niso enotni glede omenjene zahteve, samostojni predlog DUTB pa ocenilo kot nedovoljen.

Spomnimo: predlogu DUTB so takrat nasprotovali pravzaprav vsi preostali upniki; poleg Gorenjske banke tudi Zavarovalnica Triglav, York Global Finance Offshore BDH iz Luksemburga, Pokojninska družba in Skupna pokojninska družba.

Popravni izpit za okrožno sodišče

Zahteva za prenos pooblastil vodenja poslov z dolžnika (Save) na upnika (DUTB) poenostavljeno pomeni, da želi DUTB prevzeti upravljanje v turistično-finančnem holdingu, ki bedi nad Gorenjsko banko in pomembnim delom domačega turizma.

Če bi sodišče ugodilo DUTB, bi ta dobila pravico, da odpokliče sedanji NS ter upravo Save, ki jo do 15. marca vodi Aleš Aberšek, zatem bo vodenje holdinga po nedavni odločitvi Savinih nadzornikov prevzel Gregor Rovanšek. Za prenos pooblastila za vodenje poslov z dolžnika na upnika se je DUTB doslej odločila v primeru Avtotehne in z zahtevo tudi uspela.

Ali bo uspela tudi v primeru Save še ni znano, bo pa o tem zdaj stekel nov postopek, saj mora okrožno sodišče o tem vprašanju odločati še enkrat v ponovljenem postopku in o tem tudi vsebinsko odločati, je odločilo višje sodišče, stališče okrožnega sodišča, da bi morali predlog za prenos pooblastila za vodenje poslov vložiti zgolj vsi upniki predlagatelji prisilne poravnave skupaj, pa označilo za zmotno.

Pri tem se je oprlo na določilo insolvenčne zakonodaje, po kateri lahko zahtevo za prevzem vodenja poslov dolžnika vložijo tudi upniki, ki so skupno imetniki finančnih terjatev, katerih vsota presega 20 odstotkov finančnih obveznosti. To pa je tudi DUTB, je med drugim zapisalo sodišče.

Medtem se bliža tudi rok, do katerega morajo upniki Save na sodišče vložiti predlog prisilne poravnave Save, skupaj z načrtom njenega finančnega prestrukturiranja, časa zato imajo do 16. februarja. Holding Sava zaradi lastništva svoje turistične divizije (skupine Sava Turizem) spada med pomembne naložbe države.

Vlada je nedavno odločila tudi, da bo DUTB svoje terjatve do Save in njene obveznice odplačno prenesla na SDH in Kad. Sava Turizem je lani ustvarila 65,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov več kot predlani.