Sberbank v zaplembo skoraj petinskega deleža Mercatorja

Kako bo zaplemba petine Mercatorja vplivala na reševanje Agrokorja, še ni znano.

A. S. H., STA
pon, 19.06.2017, 22:00

Moskva - Ruska banka Sberbank je začela postopek za zaplembo 18,53-odstotnega deleža Mercatorja, ki je trenutno v lasti Agrokorjeve nizozemske družbe Agrokor B.V. Delež bo v njeni lasti do konca meseca, nato pa ga namerava prodati, da bi tako vsaj delno nadomestila izgube zaradi težav Agrokorja, poroča časnik Finance, ki se sklicuje na agencijo Bloomberg.

Agrokor je po navedbah časnika zastavil Mercator v zameno za posojilo Sberbank. T. i. lex Agrokor, ki ga je aprila sprejela hrvaška vlada, da bi z njim preprečila propad največjega hrvaškega gospodarskega sistema, sicer onemogoča zaplembe deležev, a se po mnenju Sberbank to nanaša le na družbe v neposredni lasti Agrokorja in njegovih družb s sedežem na Hrvaškem. Agrokor B.V. ima sedež na Nizozemskem in ga zato zakon ne ščiti.

Največja ruska banka je največji posojilodajalec Agrokorju in zato tudi najbolj občuti posledice postopka prestrukturiranja. Pojavila se je kot rešitelj, potem ko so se lastniku Agrokorja Ivici Todoriću odrekle največje evropske banke zaradi neizpolnjevanja finančnih zavez.

Sberbank v sporu z izredno upravo Agrokorja

Sberbank je v sporu z izredno upravo Agrokorja že vse od aprila, torej od prihoda izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor Anteja Ramljaka. Po mnenju Sberbank proces prestrukturiranja neupravičeno enači upnike s terjatvami iz obdobja pred uvedbo izredne uprave, in posojilodajalce, ki so Agrokorju dajali likvidnostno pomoč, ko je že bil v težavah.

V začetku meseca je hrvaško sodišče tudi zavrnilo zahtevo Sberbank, da bi se ustavilo likvidnostno refinanciranja Agrokorja, ruska banka pa se ni pridružila dogovoru o približno pol milijarde evrov novih posojil po modelu roll up, po katerem se za vsak evro novega posojila upnikom omogoči prednostno poplačilo enakega zneska starega posojila.

Kako bo zaplemba petine Mercatorja vplivala na reševanje Agrokorja, po navedbah časnika še ni znano, saj uprava Agrokorja še ni komentirala poteze ruske banke.

Agrokor je skupaj lastnik 88,1 odstotka Mercatorja. Pri tem ima 69,57 odstotni delež neposredno Agrokor. Ta delež, kot rečeno, pred zaplembo ščiti lex Agrokor.

Agrokor B.V pa ima v lasti 18,53 odstotka slovenskega trgovca. Ta delež je zdaj na borzi vreden 40 milijonov evrov. Agrokor je ob prevzemu zanj odštel 97 milijonov evrov. Padec Agrokorja je namreč močno vplival tudi na ceno delnic Mercatorja, ki so se letos pocenile za 48 odstotkov.

Prijavi sovražni govor