SCT v stečaj do konca leta 2018

Stečaj SCT se bo po najnovejši oceni končal do konca leta 2018, in ne januarja prihodnje leto, kot so sprva ocenili. 

Objavljeno
23. september 2014 11.25
E. R., gospodarstvo, STA
E. R., gospodarstvo, STA
Ljubljana − Stečaj nekdanjega gradbenega velikana SCT se bo po najnovejši oceni upravitelja Leona Benigarja Tošiča končal do konca leta 2018, in ne januarja prihodnje leto, kot je bilo sprva predvideno. Postopek po njegovih pojasnilih najbolj ovirajo odprti projekti z naročniki, odprti pravdni postopki in preizkus terjatev ter prodaja premoženja.

SCT, ki sicer ne opravlja več dejavnosti, je vpet v številne pogodbene obveznosti, ki ga vežejo kljub stečaju. Odprte zadeve z naročniki, predvsem z Družbo za avtoceste RS (Dars), naj bi bile končane predvidoma do sredine 2018, izhaja iz objave na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Največ pravd proti Darsu

Največ odprtih projektov je s področja nizkih gradenj − gre za okoli 40 pogodb z Darsom. SCT je za dobro izvedbo del ter za odpravo napak v garancijski dobi Darsu in drugim naročnikom izdal za skupno 166 milijonov evrov bančnih garancij, ki so kot pogojne terjatve prijavljene in priznane tudi v stečajnem postopku.

Benigar Tošič je dosegel dogovor z Darsom in bankami izdajateljicami garancij, da SCT skrbi za organizacijo odprave napak na objektih, za katere garancijski roki še niso pretekli, stroške odprave napak pa v celoti nosijo banke izdajateljice garancij.

»Vse z namenom, da se napake redno odpravljajo in da garancije niso unovčene,« je poudaril upravitelj. Do 15. septembra je sicer po njegovih navedbah prenehalo za približno 46 milijonov evrov bančnih garancij.

Zaključevanje projektov je za stečajno maso pomembno, saj SCT lahko po izteku garancijske dobe terja na plačilo naročnika še za zadržana sredstva po gradbenih pogodbah.

Proti Darsu je po upraviteljevih pojasnilih v teku 31 pravd v skupni višini 4,3 milijona evrov, še 14 tožb pa bo vloženih predvidoma do konca septembra.

Večina garancijskih dob in izdanih bančnih garancij se izteče do leta 2018, zato se tudi zaradi tega stečaj SCT ne more končati pred tem.

Poleg tega so za stečajnega upravitelja velik problem odprti pravdni postopki in preizkus terjatev. SCT namreč kot tožnik nastopa v 114 pravdnih in drugih postopkih, v katerih uveljavlja plačilo iz raznih naslovov v skupnem znesku 20 milijonov evrov, medtem ko je kot tožena stranka v 74 postopkih.

»Glede na predvideni potek trajanja postopkov ni realno pričakovati, da bili spori končani pred letom 2016, če upoštevamo povprečen potek postopkov na prvi stopnji do zdaj. Večji del postopkov proti Darsu je bil vložen v letu 2014, saj terjate niso zapadle v plačilo pred tem časom,« je navedel Benigar Tošič.

Predvideni izplen postopkov, ki jih vodi SCT, je ob upoštevanju polovičnega uspeha v pravdah deset milijonov evrov. Večji del teh zneskov bo namenjen za poplačilo prednostnih in navadnih terjatev.

Za 588,83 milijona evrov terjatev

Prodaja premoženja medtem po njegovi oceni poteka relativno hitro, zastoji nastajajo samo pri nepremičninah, kjer so nerešeni spori o lastništvu. Pred prodajo teh nepremičnin je treba te postopke zaključiti, kar se predvidoma ne bo zgodilo pred letom 2016, postopki določitve pripadajočega zemljišča pa 2017.

SCT je tudi še vedno vknjižen pri večjem številu nepremičnin, katerih lastniki so druge pravne in fizične osebe. Kljub aktivnemu delu na sklepanju uskladitvenih pogodb ter razčiščevanju zemljiškoknjižnega stanja Benigar Tošič predvideva, da bo za dokončno ureditev potreboval še vsaj dve leti.

SCT, ki je v najboljših časih zaposloval tudi več kot 11.000 ljudi, je januarja 2011 pristal v postopku prisilne poravnave, nato pa je junija istega leta stekel stečaj. Takrat je imela družba 760 zaposlenih.

Kot izhaja iz ta mesec objavljenega posodobljenega končnega seznama preizkušanih terjatev, je prijavljenih terjatev za 588,83 milijona evrov. Dokončno priznanih navadnih je za 201,47 milijona evrov, pogojnih za 166,83 milijona evrov in prednostnih za 9,17 milijona evrov.