SDH in DUTB prodajata Mariborsko livarno

SDH in DUTB imata 99,97 odstotka osnovnega kapitala nekoč največjega mariborskega industrijskega podjetja.

Ba. Pa., STA
tor, 05.01.2016, 13:56

Ljubljana - Slovenski državni holding (SDH) in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) sta v ponedeljek podpisala sporazum, s katerim sta se zavezala k skupni prodaji Mariborske livarne Maribor (MLM), v kateri imata skupaj skoraj stoodstotni delež, so sporočili iz SDH. Vodenje omenjene družbe sicer prav danes prevzema Darko Gorjup.

SDH in DUTB skupaj razpolagata s 13.241.712 rednimi imenskimi kosovnimi delnicami nekoč največjega mariborskega industrijskega podjetja, katerih delež skupaj predstavlja 99,97 odstotka osnovnega kapitala družbe.

Sicer pa je vlada Mariborski livarni lani poleti odobrila državno pomoč v obliki konverzije dela terjatve, ki izvira iz unovčenega državnega poroštva za posojilo, v kapitalski delež.

Niso izpolnili načrtov

Podjetje, ki je še vedno sredi strateškega prestrukturiranja, ta pa temelji na specializaciji za sodelovanje z avtomobilskimi proizvajalci in drugimi kupci, ki potrebujejo zahtevnejše livarske sestavne dele, sicer tudi lani ni izpolnjevalo načrtov.

Iz poročil uprave o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja na spletni strani Ajpesa je razvidno, da je MLM v prvih devetih mesecih lani ustvarila za slabih 31 milijonov evrov prihodkov, kar je za 5,5 milijona manj od tistega, kar so načrtovali. Samo v tretjem četrtletju so pridelali skoraj 1,5 milijona evrov izgube, čeprav so načrtovali skoraj pol milijona evrov dobička, negativno pa je bilo tudi prvo poletje.

Vodenje prevzema Gorjup

Mariborska livarna Maribor je sicer prav danes dobila novega predsednika uprave. Na čelo podjetja je stopil dosedanji član uprave Darko Gorjup, medtem ko dosedanji predsednik uprave Dušan Goršek, ki je konec preteklega leta odstopil iz osebnih razlogov, v družbi ostaja kot član uprave.

 

Prijavi sovražni govor