Sij uspešno do večinskega vpliva v Perutnini Ptuj

Merkur in DUTB sta prevzemno ponudbo sprejela, zadruga in Kad pa ne.

Objavljeno
25. februar 2016 18.30
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana − Slovenski industriji jekla - Sij je uspelo pridobiti želeni tričetrtinski vpliv v Perutnini Ptuj. Kot so sporočili danes, je prevzemno ponudbo za delnice Perutnine, ki se je iztekla včeraj, sprejelo 26 odstotkov delničarjev, kar pomeni, da je Sij skupaj pridbil 77,4-odstotni delež ptujske družbe.

Sij, ki je bil neposredno in prek holdinga PMP že več kot 51-odsototni lastnik ptujske družbe, je drugim delničarjem decembra ponudil odkup delnic po osem evrov za delnico, kolikor je sam za delnico odštel v okviru dokapitalizacije družbe.

Merkur v stečaju je, kot nam je potrdila stečajna upraviteljica Simona Goriup, ponudbo za 13,1 odstotka delnic sprejel. Prevzemno ponudbo je po naših informacijah sprejela tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) za 8,2-odstotni delež Perutnine, ki je bil v lasti Probanke in Zlate monete II. To pomeni, da vlada ni prisluhnila pobudi Perutninske zadruge Ptuj (PZP), naj državni lastniki skupaj z njimi ohranijo kontrolni 26-odstotni delež v ptujski družbi.

Upravni odbor PZP je namreč v sredo soglasno sklenil, da zadruga svojih 12,8 odstotka delnic v Perutnini ne bo prodala. »Zato, ker smo proizvodno in sicer tesno povezani s Perutnino in menimo, da smo odvisni drug od drugega. Mi proizvajamo 70 odstotkov vse primarne proizvodnje vseh vzrejenih piščancev za potrebe Perutnine,« pojasnjuje predsednik upravnega odbora Simon Toplak. Potrdil je, da so vlado pozvali, da država poleg Kadovih delnic ne bi prodala tudi delnic, ki sta jih imeli v Perutnini Probanka in Zlata moneta II, saj bi tako skupaj ohranili 26-odstotni kontrolni delež.

DUTB je ponudbo sprejela

Na ministrstvu za finance včeraj odgovora glede tega nismo dobili, pojasnili so, da pripravljajo odgovor, s katerim bodo najprej seznanili predlagatelje, torej PZP. Na DUTB pa pravijo, da nam bodo odgovor posredovali danes. A kot rečeno, so po naših informacijah ponudbo sprejeli, kar pomeni, da lahko računajo na dobrih sedem milijonov evrov kupnine.

Kot je znano, pa 5,4 odstotka perutninskih delnic ne bo prodala Kapitalska družba (Kad). Ta bi se iz ptujske družbe sicer hotela umakniti, saj s tako majhnim deležem nimajo nobenega vpliva, a koalicija je v strategiji upravljanja kapitalskih naložb države Perutnino Ptuj opredelila kot pomembno naložbo, kjer naj bi država ohranila 25 odstotkov plus delnico, zato se Kad iz naložbe ne sme umakniti. S tem se bo odrekel 4,7 milijona evrov kupnine. Država bo sicer kljub temu imela pomemben vpliv na Perutnino, saj bo četrtinska lastnica Sijeve družbe, prek katere bo Sij obvladoval Perutnino.

Sij bo za prevzem Perutnine po naših izračunih skupaj odštel med 59 in 72 milijoni evrov, odvisno od tega, koliko malih delničarjev, ki imajo v lasti skupaj 9,2-odstotni delež ptujske družbe, je sprejelo ponudbo jeklarske skupine.

Simon Toplak je pojasnil, da so se sicer predstavniki zadruge z novimi ruskimi lastniki in novo upravo družbe že sestali. »Dejali so, da bomo še naprej dobro sodelovali in proizvodnjo še povečali. Upajmo, da se bodo držali dogovora,« je povedal Toplak. Na Siju pravijo, da so skrbi, ki se v zadnjih dneh pojavljajo v javnosti, povsem neupravičeni. »Pri tem je treba izpostaviti in upoštevati, da gre za prvo – izhodiščno fazo vertikalnega vzrejno-predelovalnega procesa v sistemu vzreje in predelave perutninskega mesa 'Kakovost, varnost in sledljivost', v kateri imajo primarno vlogo prav rejci perutnine, in to ne glede na njihovo organizacijsko obliko in ne glede na to, ali so, so bili oziroma bodo lastniško povezani s Perutnino Ptuj ali ne,« pravijo.