Sindikat energetikov za odpoklic odgovornih v HSE

Spodleteli poskus izdaje obveznic je še en dokaz, da ta uprava vodi v propad skupine HSE, so prepričani v sindikatu.

Ba. Pa., STA
pon, 21.03.2016, 12:36

Ljubljana − Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je tudi ob zadnjem »spodletelem poizkusu izdaje podjetniških obveznic HSE« prepričan, da je ta dodatno pokazal, da ta uprava vodi v propad skupine HSE. V sindikatu so prepričani, da je to še en dokaz, da so stavkovne zahteve, naslovljene na vlado, več kot upravičene.

Kot pravijo, se je pokazalo, da je odločitev o poplačilu ugodnega kredita EIB popolnoma napačna poteza uprave HSE. »S tem, ko je HSE odplačal poceni dolgoročni kredit EIB, ki ga je hotel nadomestiti z dragimi podjetniškimi obveznicami, je sebi povzročil poslovno škodo, ki jo bo težko sanirati,« so prepričani.

Upravljavce državnega premoženja pa zaradi nastalih razmer pozivajo k ukrepanju. »Srčno upamo, da bo zdaj, ko so tudi mednarodni finančni trgi pokazali, da sedanja uprava skupine HSE ne uživa potrebnega zaupanja, končno prišlo do nujno potrebnih sprememb,« so zapisali v sporočilu sindikata, ki ga vodi Branko Sevčnikar. Pričakujejo takojšen odpoklic odgovornih, pri tem imajo v mislih člana uprave HSE in člane nadzornega sveta HSE.

HSE: Sindikat podaja pavšalne sklepe

HSE so v odzivu na navedbe sindikata zapisali, da sindikat »podaja pavšalne sklepe in obtožbe, ki nimajo dosti skupnega z realno sliko v skupini HSE, sploh pa ni pristojnost sindikata, da apelira na odpoklic poslovodstva te ali katere druge gospodarske družbe, kar je v nasprotju z vsakršno poslovno logiko in dobrimi praksami korporativnega upravljanja«.

Neizdaja obveznic na kratek rok ne bo vplivala na poslovanje HSE in ji ne povzroča poslovne škode, saj ima HSE finančne vire zagotovljene, so dodali v HSE. »Smo torej v podobnem položaju kot pred letom dni z bistveno razliko, da smo uspeli v letu 2015 izboljšati odnose z bankami, urediti pogodbena določila vseh kreditnih pogodb na način, da ne bo več prihajalo do kršitev zavez, po dveh letih bomo objavili letno poročilo, ki ne bo vsebovalo mnenja revizorja s pridržkom, in prvič v zgodovini skupine HSE smo pridobili bonitetno oceno, ki je bila za marsikoga pozitivno presenečenje,« so navedli.

»V HSE smo že in bomo tudi v prihodnje angažirali vse razpoložljive vire in strokovno znanje, da bomo v čim krajšem času zaključili refinanciranje in finančno prestrukturiranje skupine HSE ter se v prihodnosti usmerili v aktivnosti, ki so potrebne za dolgoročno uspešnost družbe,« so še zapisali v današnjem odzivu.

 

Prijavi sovražni govor