Sindikati s tožbami terjajo višje regrese za leto 2015

Izplačilo razlike za lansko leto zahtevajo zaposleni v državnih bankah, pošti in energetiki.

Objavljeno
22. februar 2016 18.19
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Čeprav se približuje obdobje izplačila regresov za letni dopust, še ni jasno, ali bodo ti v državnih družbah še omejeni na minimalno plačo ali ne. SDH dokončne odločitve še ni sprejel, sindikati pa pričakujejo višji regres, torej po kolektivni pogodbi in že vlagajo tožbe za izplačilo razlike za lanski regres.

V podjetjih, ki so v vsaj četrtinski državni ali lokalni lasti, je bil regres za letni dopust vse od leta 2012 omejen na višino minimalne plače, ki je bila lani 790,23 evra bruto, kolikor znaša tudi letos. Regrese je omejil zakon o interventnih ukrepih, in sicer »do vključno leta, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka BDP«, izplačilo pa je s priporočili državnim družbam omejeval tudi Slovenski državni holding (SDH). Gospodarska rast je leta 2014 dosegla tri odstotke BDP, a omenjeno zakonsko določilo so sindikati in SDH skupaj z vlado tolmačili vsak po svoje. Medtem ko so sindikati prepričani, da bi morali biti regresi že lani višji in v skladu s kolektivno pogodbo, je SDH lani sporočil, »da je lahko predmet pogajanj le izplačilo regresa v letu 2016, ne pa tudi izplačilo regresa v letu 2015«.

Bo regres letos višji?

Kolikšen regres lahko torej letos pričakujejo zaposleni v državnih družbah? »SDH v zvezi z omenjeno tematiko še ni sprejel dokončne odločitve,« odgovarjajo na SDH. Kot je mogoče izvedeti neuradno, pa bi se regresi lahko dvignili na vrednost, ki jo predvidevajo kolektivne pogodbe. To pričakuje tudi Lidija Jerkič, predsednica Ekonomsko socialnega strokovnega odobora, ki je to vprašanje predhodno že obravnaval ponovno pa naj bi o tem govorili aprila. »Pričakujem, da bodo letošnji regresi izplačani v skladu s kolektivnimi pogodbami, saj ni razloga, da bi se jih še naprej omejevalo,« pravi Jerkičeva.


Medtem pa sindikati že vlagajo tožbe za izplačilo razlike med 790 evri bruto in regresa, ki bi jim pripadel po kolektivni pogodbi. Sindikat bančništva Slovenije je šest državnih bank že jeseni pozval, da naj zaposlenim izplačajo še dodatnih približno 440 evrov, kolikor bi jih morala dobiti po bančni kolektivni pogodbi. A kot pravi predsednik sindikata Tomaž Boltin, se banke na to niso odzvale. Zato so konec lanskega leta vložili kolektivni spor in zdaj čakajo na odločitev sodišča. Boltin pričakuje, da letos težav z izplačilom polnega regresa ne bo. Bančni sindikat je sicer lani za leto 2012 že dosegel izplačilo dela regresa v NKBM.

Tudi Pošta Slovenije za lani zaposlenim ni izplačala dodatnih 100 evrov, koliko znaša razlika do regresa po kolektivni pogodbi. Cvetka Gliha iz sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije je povedala, da so zato že dobili pooblastilo članov za vložitev tožb. Kot pojasnjuje Gliha, se niso odločili za kolektivni spor, ampak za individualne tožbe, posamični primeri, pa so lahko potem vzorec za reševanje vseh ostalih primerov. Tudi Gliha pričakuje, da bodo zaposleni letos prejeli poln regres.

Izplačilo razlike, ta v povprečju znaša 400 evrov, do polnega regresa so neuspešno terjali tudi delavci v državnih energetskih družbah. Predsednik njihovega sindikata Branko Sevčnikar pojasnjuje, da so zdaj v procesu vlaganj kolektivnih sporov za izplačilo. Za to se je po njegovih besedah odločilo osem energetskih družb, imen pa ni hotel razkriti. Sevčnikar pričakuje, da bodo letošnji regresi v skladu s kolektivnimi pogodbami, torej okoli 1300 evrov bruto.

Pravna svetovalka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andreja Toš Zajšek pričakuje, da bi sodne odločitve glede regresov lahko dočakali razmeroma kmalu. »Ko bomo imeli prve judikate, se lahko zgodi, da bo prišlo do poravnav tudi pri drugih delodajalcih,« razmišlja.