Skladov manever pri varuhu konkurence

Nakup Spektra: po treh mesecih usklajevanje med RTH in republiškim stanovanjskim skladom v zaključni fazi.
Objavljeno
12. september 2017 22.52
Andrej Matvoz, direktor Agencije za varovanje konkurence, v Ljubljani, 30. avgusta 2017. [Andrej Matvoz,direktorji,agencije,gospodarstvo,konkurenca,Agencija za varovanje konkurence]
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje − Od sklepa vlade o odplačnem prenosu poslovnega deleža rudniške stanovanjske družbe Spekter na republiški stanovanjski sklad (SSRS) so minili že trije meseci, Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH) in SSRS pa se še usklajujeta o višini kupnine. Zadnji manever SSRS, da poišče mnenje agencije za varstvo konkurence (AVK), utegne posel dodatno zavleči za več mesecev.

Čeprav je bila poteza SSRS, da se glede odplačnega prenosa rudniške hčere pod svoje okrilje zavaruje še s presojo »varuha konkurence«, nepričakovana, pa direktor RTH v zapiranju Jani Žlak zagotavlja, da ga ni strah, da bi ogrozila poplačilo RTH do bank upnic. Gre za pretekli, 15-milijonski dolg do štirih bank, ki ga je uspelo podjetju odplačati že več kot polovico. Do konca 2018 jih čaka še preostanek poplačila v višini 6,6 milijona evrov; eden od zadnjih treh približno 2,2-milijonskih obrokov zapade že čez slabe tri tedne.

Na RTH so upali, da ga bodo poravnali s kupnino iz naslova Spektra. »Da za Spekter iztržimo toliko, kolikor jim dolgujemo, in ne manj, je tudi zahteva bank upnic,« pravi Žlak. Če do konca meseca mnenje AVK še ne bo znano − in za to po mnenju našega vira ni skoraj nobene možnosti −, je menda SSRS rudniku pripravljen nakazati avans. Po mnenju vira bi bilo v primeru nakupa Spektrovega deleža, ki zajema okrog 2300 neprofitnih stanovanj v zasavskih občinah, »brezpredmetno govoriti o varstvu konkurence«.

Precejšen razpon cenitve

Cenitve Spektra se gibljejo med šestimi in 12 milijoni evrov. Razpon je precejšen, a tako upravljavec rudniškega premoženja Slovenski državni holding (SDH) kot nadzorniki RTH soglašajo, da mora biti »izplen« za Spekter čim višji.

Na RTH je v tem času prispela še ena ponudba: kupec, čigar ime je poslovna skrivnost, je menda zanj ponudil 7,3 milijona evrov, pri čemer je vprašanje, ali »konkurenčna ponudba« ni zgolj špekulativna in bi ji v primeru morebitne kupčije sledila razprodaja stanovanj. »To pa je ravno tisto, čemur se je hotela vlada s sklepom ogniti,« dodaja Žlak.

Tudi najemniki Spektrovih stanovanj se večinsko bolj kot k zasebnim lastnikom nagibajo k »državnemu« skladu, saj upajo, da se v tem primeru pogoji zanje ne bodo radikalno spremenili.

Rudniška srebrnina

Na SSRS izjav o aktivnostih, vezanih na odkup družbe Spekter, v tej fazi ne dajejo. V skopem odgovoru so sicer pojasnili, da se aktivnosti končujejo, vendar trenutno še ni sprejetih dokončnih odločitev.

Spekter, ki ima sicer status profitne organizacije in ki ga ne imenujejo zaman rudniška srebrnina, je lani ustvaril 4,3 milijona evrov prihodkov, na skoraj 27 milijonov evrov ocenjenih sredstev, dobrih 19 milijonov evrov kapitala, osemnajst zaposlenih pa je ustvarilo prek 800.000 evrov čistega poslovnega izida.