Skupina Triglav – več premije, več dobička

Skupina Triglav obračunala za dobrih 919 milijonov evrov kosmate premije, izplačala za skoraj 595 milijonov evrov škod in ob tem ustvarila za skoraj 89 milijonov evrov čistega dobička.
Objavljeno
03. marec 2016 20.11
Zavarovalnica Triglav v Ljubljani, 3. septembra 2015 [Zavarovalnica Triglav,Ljubljana,zavarovalnica,stavbe]
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana – Skupina Triglav je bila tudi v letu 2015 uspešna: po nerevidiranih podatkih o poslovanju je obračunala za dobrih 919 milijonov evrov kosmate premije, izplačala za skoraj 595 milijonov evrov škod in ob tem ustvarila za skoraj 89 milijonov evrov čistega dobička.

Triglav tako ostaja vodilna zavarovalnica v Sloveniji in v regiji Adria. Skupina je lani poslovala v skladu s strategijo, kosmata zavarovalna in sozavarovalna premija je v primerjavi z letom 2014 lani zrasla za tri odstotke na 919,1 milijona evrov, čisti dobiček se je v enakem obdobju povzpel celo za štiri odstotke, izboljšal se je tudi kombinirani količnik.

Za dobre rezultate skrbijo prevzemi in tudi lepo vreme...

Na dobre rezultate so lani vplivali tudi Triglavov prevzem pokojninske družbe Skupna, potem prijazno vreme, ki je odganjalo usodne nevihte in poplave, manj dobrodejni pa so bili oblaki na kapitalskih trgih. S prevzemom družbe Skupne se je pomen Triglava na področju pokojninskih zavarovanj še okrepil, očitno pa se jim obrestuje tudi vse večja prisotnost na področju zdravstvenih zavarovanj.

Če je skupina lani zbrala za tri odstotke več premij in hkrati izplačala za tri odstotke manj škod, je samo Zavarovalnica Triglav imela še večjo »srečo«, saj je izplačala kar za sedem odstotkov manj škod kot leta 2014, in sicer 390,6 milijona evrov, potem ko je lani obračunala za 586,2 milijona evrov kosmate zavarovalne in sozavarovalne premije. Matični Triglav je lani imel za 58,5 milijona evrov čistega dobička, kar pomeni kar za 28 odstotkov več kot leta 2014.

Triglav ohranja tudi visoke bonitetne ocene, obe agenciji S & P in A. M. Best sta potrdili bonitetno oceno A– za Triglavovo finančno moč in uspešno poslovanje.

Andrej Slapar, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, je ob teh rezultatih povedal, da je bilo leto 2015 dobro za Triglav in njegove delničarje: poleg odličnih rezultatov so dobili visoke bonitetne ocene in delničarjem izplačali visoke dividende. Triglav se je tudi uspešno vključil v pravila Solventnosti 2. Andrej Slapar: "Uspešno smo zaključili razvojne aktivnosti za uveljavitev zahtev Solventnosti II. Ta zavarovalnicam v Evropski uniji prinaša spremembo v sami kulturi poslovanja, saj zahteva vrednotenje vpliva posamezne poslovne odločitve na profil tveganj zavarovalnice, na njen kapital in finančno stanje. Večji poudarek je torej na proaktivnem upravljanju vseh tveganj, ki se jim zavarovalnica izpostavlja, in ne zgolj na dosedanji skladnosti s pravili. V Skupini Triglav smo se prilagodili novim zahtevam in ocenjujemo, da tudi po novi metodi izračuna kapitalska ustreznost ostaja ustrezno visoka.«

Matej Šimnic, analitik iz družbe Alta, celo ocenjuje, da »si lahko delničarji Triglava obetajo letos nadpovprečno dividendo, saj je za Zavarovalnico Triglav eno izmed najbolj uspešnih let do zdaj. Uspeli so povečati tako premije kot dobiček, ta pa je prispeval tudi k rasti kapitala.«