»Slovenski« Bevog v Avstriji podvaja proizvodnjo

Ekipa, ki je v treh letih število zaposlenih s tri povečala na dvanajst, je svoja svetla piva začela polniti v pločevinke.
Objavljeno
12. februar 2016 20.17
Dejan Karba
Dejan Karba

Radgona – Gornjeradgončan Vasja Golar, ki je na silvestrovo pred tremi leti v mikropivovarni Bevog v avstrijski Potrni napolnil prve steklenice temnega piva zgornje fermentacije, je podvojil proizvodnjo. Golarjeva ekipa, ki je v treh letih število zaposlenih s tri povečala na dvanajst, je svoja piva začela polniti v novo embalažo: v pločevinke. In spet so med prvimi v Evropi.

Zgodba mladega entuziasta Vasje Golarja je znana: Po tem, ko je njegova družina v Gornji Radgoni že odkupila objekt in zemljišča, v projekt in sondiranje terena pa so vložili prek 25.000 evrov, se je ustavilo na upravni enoti.

Gradbenega dovoljenja Golarju niso izdali, ker so uradniki ugotovili, da Golar potrebuje koncesijo za uporabo vode za proizvodnjo pijač, in to ne glede na velikost pivovarne in ne glede na dejstvo, da bi vodo jemal iz javnega vodovoda. Ker bi postopki za pridobitev koncesije lahko trajali tudi nekaj let, je Golar mikropivovarno raje postavil v streljaj oddaljeni avstrijski Potrni.

Tam so birokrati vse potrebno uredili v samo nekaj tednih in v dobrega pol leta je Golar 1,5 milijona evrov vredno naložbo tudi dokončal in vanjo vgradil opremo za varjenje piva ale (piva gornje fermentacije) z zmogljivostjo od 120.000 do 150.000 litrov na leto.

Enormna rast

Leto kasneje je Bevog že imel 400-odstotno rast, lani je prodaja narasla še za dodatnih 60 odstotkov: »Rast bi bila še večja, okrog 200-odstotna, če bi že lani sezidali nove prostore.«

Te so odprli nedavno, v novi proizvodni hali so cisterne za fermentacijo in zorenje piva, nova polnilnica za pločevinke – svetla Bevogova piva bodo odslej polnili le vanje, temna ostajajo v steklenicah –, nov prostor za polnilnico steklenic in skladišče. Bevogovi prostori so obogateni tudi z visoko tehnološko opremo. Kot pravi Golar, je k njegovim sredstvom Avstrija primaknila nepovratna sredstva.

Zmogljivosti ne dohajajo porabe

Bevogova piva, ki so prejemnik številnih mednarodnih nagrad (poleg avstrijskega piva leta je bil Bevog tri leta zapored razglašen za najboljšo avstrijsko pivovarno, na ljubljanskem pivskem festivalu so leta 2013 pobrali zlato medaljo, na švedskem festivalu Under Örebro so dobili nagrado za najboljše pivo Porter ...), je mogoče kupiti v številnih lokalih in specializiranih trgovinah, vse več povpraševanja zanje pa po besedah Golarja prihaja tudi iz Brazilije, Avstralije, Indije.

»Če povem po pravici, naše zmogljivosti ne dohajajo niti tukajšnje porabe, zato se v oddaljene kraje niti ne trudim preveč priti,« je pristavil Golar.

Bevog je lani zvaril okrog 400.000 litrov piva, letos pa nameravajo kapaciteto podvojiti. Trenutno je po svetu več kot 500 craft pivovarn, večina jih je v ZDA. Tudi v Veliki Britaniji jih je nekaj. Na tem koncu je Bevog – tako, kot je bil pred leti s pivom ale – spet prvi.