Slovensko podjetje SmartIS zagnalo največji hrvaški superračunalnik

Superračunalnik z imenom Bura bo namenjen raziskavam v biomedicini, biotehnologiji, naravoslovnih in tehničnih znanostih.
Objavljeno
29. februar 2016 14.26
B. K.
B. K.
Ljubljana – Vseučilišče na Reki je uradno zagnalo največji hrvaški superračunalnik Bura. Dobavilo in implementiralo ga je slovensko podjetje SmartIS, vreden pa je 4,7 milijona evrov. Dobavitelj ga bo po pogodbi vzdrževal in razvijal še pet let.

Kot je povedal dr. Zlatan Car, prorektor za informatizacijo ter predstojnik Centra za napredno računanje in modeliranje Vseučilišča na Reki, bodo Buro uporabljali predvsem za znanstvene raziskave v biomedicini, biotehnologiji, naravoslovnih in tehničnih znanostih, pri raziskovanju na področju informacijsko-komunikacijskih komponent ter obdelave velikih podatkov.

»Superračunalnik je največja posamična investicija v projektu razvoja reške raziskovalne infrastrukture, pri kateri smo si želeli z dobaviteljem vzpostaviti zanesljiv in dolgoročen partnerski odnos. Cilj sodelovanja s podjetjem SmartIS zato ni bila samo implementacija superračunalnika, ampak tudi nadaljnje sodelovanje in razvoj, na primer na področju razvoja pametnega mesta Reka in drugih projektov,« je razložil Car.

Za Smartisove strokovnjake je Bura že tretji superračunalnik. Lani so postavili superračunalnik Rudolf na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu, sodelovali pa so tudi pri postavitvi Ljubljanskega superračunalniškega centra ADRIA na ljubljanskem Turboinštitutu. Podjetje je posel pridobilo na javnem razpisu, ki je kot prvi na Hrvaškem temeljil na razpisnem dialogu ter kakovosti in vrednosti glede na ceno, ne pa na najnižji ceni ponudbe.

»SmartIS je eden vodilnih regionalnih ponudnikov visoko zmogljivih procesnih rešitev ter storitev sistemske integracije za velika podatkovna središča. Na podlagi dolgoletnih izkušenj in visoke usposobljenosti naših strokovnjakov smo Vseučilišču na Reki ponudili vrhunsko tehnološko rešitev, ki je naročniku zagotovila največje možne zmogljivosti glede na proračun,« je dejala Zdravka Zalar, direktorica podjetja SmartIS.

Bura temelji na strežnikih Bull bullx DLC B720, pri čemer kot prvi superračunalnik na svetu uporablja 16-procesorske tehnologije Intel za simetrično multiprocesiranje. V podjetju SmartIS so v superračunalnik poleg visokozmogljivih procesorskih tehnologij vključili inovativno pomnilniško rešitev, ki prek avtomatizacije prenašanja podatkov velikega obsega na tračne medije pomembno znižuje stroške hranjenja podatkov. Dodatno stroškovno optimizacijo bo omogočil sistem toplovodnega hlajenja, ki ga odlikujejo nižji stroški porabe električne energije, ob učinkovitem hlajenju ter visoki zanesljivosti in izkoristku superračunalnika.

Bura po specifikacijah zmogljivosti postavlja reško vseučilišče na 32. mesto med raziskovalnimi ustanovami ter na 59. mesto med vseučilišči. Največja organizacija s področja superračunalništva TOP500 je Buro s 6912 procesorskimi jedri in zmogljivostjo 233,56 TF uvrstila na 441. mesto lestvice na svetu oziroma na predvidoma 250 mesto v Evropi. Večina superračunalnikov deluje v ZDA, na Japonskem, Kitajskem ter v Nemčiji in Franciji.