Startup Nizkocenovci do 300.000 evrov investicije

Investicijski kapital sta omogočila bolgarski sklad Launchub in češki sklad Credo ventures, namenili ga bodo razvoju.
Objavljeno
10. februar 2016 12.10
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana − Slovensko zagonsko podjetje Nizkocenovci, ki ponuja spletno platformo za iskanje nizkocenovnih letalskih povezav, je prejelo 300.000 evrov svežega investicijskega kapitala ter s tem ceno podjetja postavilo na 1,5 milijona evrov.

Investicijo, ki sta jo omogočila bolgarski sklad Launchub in češki sklad Credo ventures, bodo v podjetju namenili za tehnični razvoj platforme, prodor na tuje trge, kot so Nemčija in Francija, ter testiranje in optimizacijo izdelka.

Podjetje, v katero je bilo v dveletnem delovanju vloženih okrog 200.000 evrov, in sicer lastnih sredstev, semenskega kapitala vlagateljev Branka Drobnaka in Boruta Rismala ter konvertibilnega posojila Slovenskega podjetniškega sklada, z novo investicijo nadgrajuje svojo strategijo.

»Odločili smo se za nadgradnjo prvotne strategije rasti, saj je tekomvanje z večjimi spletnimi igralci v tem segmentu, kot sta, denimo, Skyscanner in Kayak, nesmiselno. Tako raje z njimi sodelujemo in kot odgovor na uporabniške zahteve razvijemo tehnologijo, ki bo omogočala pregled kombinacij tudi na teh večjih iskalnikih. Osnovno tehnologijo, ki ustvarja te kombinacije, smo že razvili, pričakujemo, da nas bodo v prej omenjene iskalnike implementirali nekje do poletja,« je povedal direktor podjetja Matej Gaser.

Testirajo na nemškem trgu

Iz ponudnika iskanja nizkocenovnih letalskih povezav se hočejo usmeriti v spletnega načrtovalca nizkocenovnih potovanj. Tako se usmerjajo ne samo v poceni lete, temveč v njihovo kombiniranje z vlaki in avtobusi, da uporabniku najdejo povezavo, ki je cenejša od trenutne ponudbe letov.

»Naš poslovni model je prodaja kombinacij z dodano maržo, saj pričakujemo optimizacijo nekaj odstotkov vseh letov. S tem poslovnim modelom letos pričakujemo okrog 15 milijonov evrov prihodkov, v prihodnjem letu pa približno od 20- do 30-odstotno mesečno rast prihodkov,« napoveduje Gaser.

Zdaj se osredotočajo na nemški trg in kombinacije nemških ponudnikov železniškega potniškega prometa z vsemi nizkocenovnimi letalskimi družbami, vendar so ambicije širše: »renutno tako imenovanih storitev rail&fly, kot jo imenujejo po svetu, testiramo na nemškem trgu in delne rezultate pričakujemo v drugi polovici letošnjega leta. Z razvojem inovativne storitve bomo letos ciljali predvsem na evropske trge, v pomoč pri razvoju nam je tudi naša obsežna baza več kot 180 letalskih ponudnikov, pri kateri prednjačimo v Evropi,« je dodal Gaser.

Testiranje bodo še pospešili na evropskem trgu, kjer sta cestni in železniški promet izjemno razvita in imata dobre osnove za optimizacijo poti. Cilj pa je tudi vstop na azijski trg, kjer pa bo izziv večji, saj veliko ponudnikov še vedno rezervacije opravlja ročno. Kasneje si želijo povezati cel svet.

Iščejo nove kadre

Letos bodo okrepili tudi ekipo in se poskušali dogovoriti za dodaten sveženj investicijskega kapitala, ki jim bo omogočil dolgoročno stabilno pozicijo na evropskem trgu ter umeritev na globalni trg.

Ekipa v svoje vrste vabi nove programerje, v prihodnosti pa načrtuje pomoč tudi pri administraciji in razvoju posla. »Veseli smo ljudi, ki si želijo z nami razvijati poslovno idejo o nizkocenovnih potovanjih, saj v prihodnjem letu ocenjujemo, da bomo potrebovali novo investicijo za nadaljnjo rast. To pa lahko zagotovimo le z ustreznimi kadri ter odličnim medsebojnim sodelovanjem,« poudarja Gaser.