Stuart Gulliver - šefu HSBC so znižali plačo

Profil: Bančni šef, ki so mu znižali plačo, ker ni dosegel ciljev

sob, 27.02.2016, 15:00

Izvršni direktor britanske banke HSBC se je zaradi slabšega poslovanja banke, ki jo vodi, lani moral zadovoljiti z nekoliko nižjo, a še vedno več milijonov funtov vredno plačo.

Britanski poslovnež Stuart Gulliver je študiral pravo na oxfordski univerzi in se kmalu po opravljenem magisteriju leta 1980 pridružil britanski banki HSBC. V banki je hitro napredoval in v zadnjih tridesetih letih zasedal številne visoke položaje v podružnicah v Londonu, Hongkongu, Tokiu, Kuala Lumpurju in Združenih arabskih emiratih. Leta 2006 je postal vodja enote za globalno bančništvo in trge, januarja 2011 pa izvršni direktor celotne bančne skupine HSBC. Od takrat vodi peto največjo banko na svetu s skoraj 7000 predstavništvi v 80 državah na vseh celinah in velja za enega najuspešnejših bančnikov na svetu. Pred nekaj leti ga je mesečna revija Bloomberg Markets uvrstila na seznam petdesetih najvplivnejših ljudi, ki usmerjajo dogajanje na trgih.

Gulliver je prejšnji teden predstavil letne poslovne rezultate banke HSBC in sporočil, da je bil njen dobiček pred obdavčitvijo lani nižji od pričakovanega, znašal je 18,87 milijarde dolarjev. Sicer je bil nekoliko višji kakor leto pred tem, ko je znašal 18,7 milijarde, vendar je bil precej nižji od napovedi analitikov, ki so pričakovali dobiček, vreden 21,8 milijarde dolarjev. V zadnjem četrtletju lanskega leta je namreč banka HSBC ustvarila izgubo, ki je znašala 858 milijonov dolarjev, čeprav so analitiki pričakovali dobiček, vreden 1,95 milijarde dolarjev. Po mnenju vodstva banke je slabše rezultate mogoče pojasniti s tem, da je finančno okolje bolj nestabilno, kakor so pričakovali, zaradi upočasnjene gospodarske rasti na Kitajskem. Zaradi slabšega poslovanja banke je Gulliver sporočil, da je za leto 2015 prejel nižjo plačo kakor leto pred tem. Zadovoljiti se je moral s 3,7 odstotka nižjo plačo: leta 2014 je za svoje delo prejel 7,62 milijona funtov, lani pa 7,34 milijona funtov.

Po govoricah o tem, da namerava banka preseliti svoj sedež v Hongkong, so pred kratkim iz banke sporočili, da se to ne bo zgodilo in da bo banka svoj sedež ohranila v Londonu. Vendar so poleg tega iz banke sporočili, da bo Gulliver v prihodnjih dveh letih verjetno svoj položaj prepustil svojemu nasledniku, ki ga za zdaj še niso izbrali. Gulliver je povedal, da bo najverjetneje ostal izvršni direktor vsaj do konca leta 2017, da bo do konca izvedel strateški načrt, sprejet junija lani.

Prijavi sovražni govor