Švicarji bi vlagali tudi v slovenske startupe

Programersko podjetje Netcetera išče obetavna zagonska podjetja iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije.
Objavljeno
27. januar 2016 14.10
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana − Švicarsko programersko podjetje Netcetera išče obetavna zagonska podjetja iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije. Letos imajo v načrtu pet investicij, v prihodnjih letih pa podoben tempo vlaganj.

Vlagali bodo v zagonska podjetja, ki so aktivna v industriji, v kateri deluje podjetje, kot so finančne tehnologije, povezane zdravstvene storitve, prometne tehnologije, digitalizacija podjetij, mediji in zabava ter spletne aplikacije in programska oprema za policijo.

Vlogo izvršnega direktorja za investicije so v Netceteri zaupali slovenskemu podjetniku in poslovnemu angelu Darku Butini, ki ima izkušnje s področij zagona, upravljanja in investiranja iz različnih podjetij. V preteklosti je med drugim sodeloval pri prodaji podjetja Mimovrste (največja spletna trgovina v Sloveniji). Ustanovil je tudi dve start-up podjetji, in sicer »Povej! svoje mnenje« in »SASH reporting«. Je aktiven vlagatelj v Sloveniji (eden izmed ustanovnih vlagateljev v Silicon Gardens Fund), Srbiji (Power Media Group - Tracara.com in Savrsena.com) in tudi v Švici.

Kot pravi Butina, jih zanimajo start-upi v zgodnejših fazah (early stage), pripravljeni pa so podpreti tudi podjetja v naslednjih fazah rasti. »V posamezen start-up bomo investirali sami do 200.000 evrov, skupaj s partnerji pa lahko zagotovimo tudi večje zneske,« pravi Butina in poudarja, da želijo biti aktiven investitor, ki zagonskim podjetjem ne nudi le finančnih sredstev, ampak jih podprejo tudi z menedžerskimi in podjetniškimi izkušnjami ter tehnološkim znanjem.

Več informacij in kontakte lahko zainteresirana zagonska podjetja lahko najdejo na spletni strani Netcetere.

Švicarsko podjetje je v preteklosti uspešno investiralo v domača zagonska podjetja, kot sta D1 Solutions in Braingroup. Poleg vlaganj v podjetja iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije pa bodo vlagali v podjetja iz držav, kjer podjetje že deluje (Švica, ZAE, Nemčija in Avstrija).